Volledig scherm
PREMIUM
Lucas de Waard © Marc Bolsius

De stad... van Lucas de Waard ‘Hier sta ik automatisch op de shortlist’

Lucas de Waard schrijft romans en theatervoorstellingen. ,,Je kunt hier als toerist blíjven rondlopen.”

Quote

We hebben ons niet zo spannend ontwikkeld als Tilburg en Eindhoven, maar we hebben wel de Tramkade

Lucas de Waard

De afgelopen drie weken logeerde Lucas de Waard (35) in Laren. Hij paste op de honden van vakantievierende kennissen en kon zo tegelijkertijd rustig werken en inspiratie opdoen voor volgende producties. ,,Den Bosch is ook een rijke stad, maar hier is het veel bourgondischer en gezelliger. Het viel me steeds op dat de terrassen leeglopen tegen etenstijd, hier blijven we zo lang mogelijk zitten, als het even kan. Verder is alles wat je hoort en leest over het Gooi waar. Je ziet de roze polo’s op de witte broeken, oudere mannen in een sportauto met een jongere vriendin. Daar fietste ik dan doorheen op mijn vouwfiets. Voelde bijna als een statement.”

De Waard schreef en speelde onlangs de voorstelling Stil leven op Theaterfestival Boulevard, legt de laatste hand aan een musical en werkt momenteel aan een roman, zijn derde. Zou Laren met zijn werkzaamheden geen logischere standplaats zijn dan Den Bosch? ,,Schrijven kun je overal, dat maakt praktisch niets uit. Veel mensen uit mijn netwerk wonen wel in de omgeving van Amsterdam, dus dan zou ik dichter bij het vuur zitten. Aan de andere kant: je bent er met een uurtje, vaak merken ze niet eens dat ik in Den Bosch woon. En het heeft ook een voordeel om in de provincie te werken. Als er hier in de buurt een schrijver nodig is sta ik automatisch op de shortlist, want hoeveel literaire schrijvers heb je nou in Den Bosch? Niet veel, dus ik heb hier minder concurrentie.”

 1. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 2. Irritatie bij Werkwarenhuis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’
  PREMIUM

  Irritatie bij Werkwaren­huis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’

  Wo 16 okt. De plannen voor een nieuw te bouwen Kaaihal wekken veel irritatie op bij de uitbaters van het naastgelegen Werkwarenhuis op de Tramkade. In een ingezonden brief aan de gemeenteraad geven de initiatiefnemers van het Werkwarenhuis en Social Label dat met dat de komst van een nieuwe hal ‘de inkomsten van het Werkwarenhuis grotendeels wegvallen’. ,,Met alle gevolgen van dien.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch