DTV Den Bosch wil met wethouder Huib van Olden aan tafel.
Volledig scherm
DTV Den Bosch wil met wethouder Huib van Olden aan tafel. © DTV Den Bosch

Den Bosch begint lokale omroep te kennen, rapportcijfer: 6,5

DEN BOSCH - Redelijk positief, noemt directeur Eric Horvath van Dtv Den Bosch het onderzoek naar de nog jonge lokale omroep in Den Bosch. Uit de cijfers blijkt onder meer dat de publieke zender in één jaar tijd een naamsbekendheid van 42 procent heeft, het maandelijks bereik op 14 procent ligt en dat het gemiddeld rapportcijfer op 6,5 uitkomt. 

Het onderzoek is gehouden omdat later dit jaar de gemeenteraad de subsidie voor de komende twee jaar vast moet stellen. Inmiddels heeft Horvath een plan bij de gemeente ingediend en om een bijdrage van 300.000 euro per jaar gevraagd.

Het onderzoek onder bijna drieduizend inwoners is exact één jaar gehouden na de eerste uitzending op 2 oktober 2017. Dtv zendt 365 dagen per jaar op televisie uit: elke dag een nieuwe nieuwsuitzending, een regionaal nieuwsoverzicht in het weekeinde, het discussie/achtergrond-programma Focus en een aantal specials zoals de verkiezingsavond (live), Kwèkfestijn (live) en over Heesch-West. 

Geen geld voor marketing en communicatie

Directeur Eric Horvath van DTV.
Volledig scherm
Directeur Eric Horvath van DTV. © Paul Roovers

,,En als we dan deze naamsbekendheid hebben, is dat niet onaardig’’, reageert Horvath. ,,Wij hebben het eerste jaar geen geld besteed aan marketing en communicatie. Omdat we de subsidie van de gemeente en andere inkomsten in de start van de omroep met drie personeelsleden en de programma’s gestoken hebben.’’

Die tevredenheid geldt ook voor de kijkcijfers: per maand kijkt veertien procent naar Dtv Den Bosch, 26 procent kijkt naar Omroep Brabant, blijkt uit het onderzoek. ,,De waardering met een 6,5 kan omhoog. Ik vind wel dat die niet in verhouding staat met wat wij maken’’, aldus Horvath.

De opvolger van Boschtion kreeg bij de start in oktober 2017 van de gemeente 170.000 euro per jaar, tot en met 2019. ,,Uitgesmeerd over twee jaar en drie maanden is dat 250.000 euro per jaar’’, rekent Horvath voor. ,,Wij vragen voor de komende jaren drie ton per jaar. Met dat geld willen we minimaal twee mensen in dienst nemen om de huidige medewerkers te ontlasten én televisieprojecten op te pakken buiten het nieuws om. Zoals reportages en rubrieken.’’

De gemeenteraad moet nog dit jaar (uiterlijk in de begroting die in november wordt behandeld) de subsidie voor 2010 en 2021 vaststellen. Dtv Den Bosch heeft een licentie tot en met half 2022.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch