Volledig scherm
Den Bosch heeft na een proef besloten om niet over te gaan tot anoniem solliciteren. © Shutterstock

Den Bosch gaat niet verder met anoniem solliciteren

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch gaat anoniem solliciteren niet invoeren omdat uit een proef blijkt dat er niet aantoonbaar meer of minder kandidaten met een migratieachtergrond zijn uitgenodigd of benoemd. 

Uit de proef blijkt  verder dat het probleem van (onbewuste) vooroordelen en arbeidsmarktdiscriminatie niet is weggenomen. De gemeente wil zich in de toekomst meer richten op houding en gedrag bij leidinggevenden waardoor er anders naar sollicitatiebrieven wordt gekeken.

Kandidaten en leidinggevenden zijn neutraal

Omdat vóór de proef geen gegevens zijn bijgehouden, is niet te zeggen of er meer kandidaten met een migratieachtergrond zijn benoemd. Leidinggevenden hebben wel aangegeven dat ze niet het gevoel hebben dat er meer kandidaten met een migratieachtergrond op gesprek zijn geweest dan voor de proef. 

De meeste kandidaten en leidinggevenden geven aan neutraal tegenover anoniem solliciteren te staan. Daarbij wil de gemeente zich niet richten op bijvoorbeeld afkomst en leeftijd, maar wil dat iedereen zich welkom en niet buitengesloten voelt.

De proef was gericht op het voorkomen van discriminatie op basis van een sociaal-culturele identiteit die ook gericht kan zijn op leeftijd, geslacht en seksuele geaardheid. Bij anoniem solliciteren wordt alles wat op afkomst wijst uit de brief en het cv verwijderd: voor- en achternaam, afkomst, talenkennis, geboorteland en zinsneden die naar een migratieachtergrond verwijzen.

Meer aandacht aan houding en gedrag

De gemeente wil nu meer aandacht besteden aan houding en gedrag en (onbewuste) discriminatie. Door onder meer kennis te delen, op teksten in advertenties te letten, te kijken naar selectieprocedures en trainingen te geven.

De gemeenteraad vroeg in juni 2016 om anoniem solliciteren bij de gemeentelijke organisatie in te voeren. Na een eerste proef in 2017 was er de eerste helft van 2018 een tweede proef. In die zes maanden zijn 23 vacatures anoniem behandeld. Van de 490 reacties hadden 69 kandidaten een migratieachtergrond. Er zijn 98 kandidaten op gesprek geweest, van wie 11 met een migratieachtergrond en uiteindelijk zijn er 2 aangenomen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch