Den Bosch wil gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat ontmoedigen
DEN BOSCH De gemeente Den Bosch wil het gebruik van onkruidbestijdingsmiddel glyfosaat (verwerkt in Roundup) aanpakken. Er wordt een verbod opgenomen in de erfpachtcontracten die de gemeente in 2020 wil vernieuwen. ,,Bij langdurige contracten doen we een beroep op pachters om het middel niet meer te gebruiken’’, aldus wethouder Roy Geers.
Volgens hem is de gemeente nagegaan of het verbod ‘onoverkomelijke problemen’ zou opleveren voor de pachters. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Geers zei onlangs tijdens een vergadering van de raadscommissie Omgeving dat de gemeente ’op de hoogte is van de maatschappelijke discussie’ over het gebruik van het middel.
Geelbruin kleuren
Uit een grootschalig onderzoek (bij mensen en dieren) van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat glyfosaat ‘wellicht kankerverwekkend’ is. Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat duizenden hectaren landbouwgrond in de Meierij, de regio Den Bosch en eigenlijk in heel Brabant, dit voorjaar weer geelbruin kleuren. Dat wijst op massaal gebruik van glyfosaat.
Europa heeft het middel nog een paar jaar vrijgegeven voor gebruik. De boeren zeggen het middel nodig te hebben om het land voor de gewassen goed voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen. Oud-boswachter Frans Kapteijns zei onlangs in het Brabants Dagblad dat glyfosaat planten ‘kapot maakt’. ,,Ik bezoek dagelijks natuurgebieden in Brabant. En dan rijd ik langs hele grote geelbruine velden. Echt om triest van te worden”, aldus Kapteijns.
Professioneel gebruik
De Bossche Groenen pleitten onlangs bij de gemeente(raad) met een discussienotitie voor om het professioneel gebruik van het middel te ontmoedigen. Daarmee zijn de meeste partijen het eens. De Bossche Groenen vinden dat de gemeente zelf het voorbeeld moeten geven en het gebruik van glyfosaat op pachtgronden van de gemeente helemaal zou moeten verbieden. Daarover zijn de partijen verdeeld.
Particulieren kunnen het spul kopen bij onder meer de Boerenbond en bouwmarkten. Judith Hendrickx (De Bossche Groenen) vroeg wethouder Geers of de gemeente deze bedrijven wil aansporen om particulieren voorlichting te geven over over de schadelijke gevolgen van glyfosaat. Dat gaat de gemeente en alle andere partijen te ver.
Ex-boswachter Kapteijns noemde de glyfosaatvelden ‘grote woestijnen’ voor vlinders, bijen en insecten. ,,Die beestjes hebben een territorium en verkassen regelmatig. Dan moeten ze die woestijn door waar niks te vinden is. Geen stuifmeel, geen nectar. Het glyfosaat spoelt ook uit in de sloten. Salamanders, kikkers krijgen er last van. Roundup komt ook in het grondwater terecht. Wat doet dat met de mens?” Het advies van Kapteijns is dan ook om het middel af te bouwen in een paar jaar.
Erg slecht
Aardappelteler Van Hedel zei in het Brabants Dagblad dat het middel in Roundup hard nodig is, zoals voor aardappels. ,, Als je in het najaar vanggewas zet om voedingsstoffen in de bodem vast te houden, dan moet dat in het voorjaar weg om je nieuwe gewassen te zetten. Na gebruik van Roundup is de bodem weer geschikt voor voorbewerking en het telen van nieuwe producten. Zonder Roundup komen aardappels erg slecht tevoorschijn.”
Volgens hem zou je het middel kunnen schrappen als je het bouwland vaker omploegt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUM
Het einde van de nieuwssite Bastion Oranje: ‘De doden had ik vaak eerder dan jullie’
DEN BOSCH - 25 jaar lang gaf hij met zijn lokale nieuwssite op eigen wijze kleur aan Den Bosch: Paul Kriele (77). Sinds 1 januari is hij gestopt met Bastion Oranje. Met pijn in het hart, dat wel. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
De Dick Advocaat van Den Bosch (75) komt weer eens terug op zijn pensioen: ‘Ik sterf het liefst op het veld’
Hij keek de dood twee keer in de ogen, kondigde zijn afscheid al meermaals aan, maar John Huisman (75) wordt niet zomaar gekscherend ‘Dick Advocaat 2.0’ genoemd. De Bosschenaar is volgend seizoen gewoon weer trainer. Al het had heel anders kunnen lopen. -
Deze pagina gaat verdwijnen, klik hier om uw eigen gemeentepagina in te stellen
Op deze pagina vond je altijd het nieuws uit de streek. Om je nog lokaler nieuws te bieden, biedt het Brabants Dagblad je nu een pagina aan met het nieuws uit jouw gemeente én de directe omgeving.
-
PREMIUM
Dierentehuis in Den Bosch is in beeld voor zieke zwanen, roofvogels en andere ‘wilde’ dieren
-
-
-
PREMIUM
Zware kost voor Nederlandse en Vlaamse regering tijdens top in Den Bosch
DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum in Den Bosch biedt komende dinsdag plaats aan een ontmoeting van de hoogste bazen uit Nederland en Vlaanderen. Minister-president Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Jan Jambon komen met een delegatie ministers naar Noord-Brabant. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.