Weiland na het gebruik van glyfosaat.
Volledig scherm
Weiland na het gebruik van glyfosaat. © Eveline Van Elk

Den Bosch wil gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat ontmoedigen

DEN BOSCH De gemeente Den Bosch wil het gebruik van onkruidbestijdingsmiddel glyfosaat (verwerkt in Roundup) aanpakken. Er wordt een verbod opgenomen in de erfpachtcontracten die de gemeente in 2020 wil vernieuwen.  ,,Bij langdurige contracten doen we een beroep op pachters om het middel niet meer te gebruiken’’, aldus wethouder Roy Geers.

Volgens hem is de gemeente nagegaan of het verbod ‘onoverkomelijke problemen’ zou opleveren voor de pachters. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Geers zei onlangs tijdens een vergadering van de raadscommissie Omgeving dat de gemeente ’op de hoogte is van de maatschappelijke discussie’ over het gebruik van het middel.

Geelbruin kleuren 

Uit een grootschalig onderzoek (bij mensen en dieren) van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat glyfosaat ‘wellicht kankerverwekkend’ is. Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat duizenden hectaren landbouwgrond in de Meierij, de regio Den Bosch en eigenlijk in heel Brabant, dit voorjaar weer geelbruin kleuren. Dat wijst op massaal gebruik van glyfosaat.

Europa heeft het middel nog een paar jaar vrijgegeven voor gebruik. De boeren zeggen het middel nodig te hebben om het land voor de gewassen goed voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen. Oud-boswachter Frans Kapteijns zei onlangs in het Brabants Dagblad dat glyfosaat planten ‘kapot maakt’. ,,Ik bezoek dagelijks natuurgebieden in Brabant. En dan rijd ik langs hele grote geelbruine velden. Echt om triest van te worden”, aldus Kapteijns.

Professioneel gebruik 

De Bossche Groenen pleitten onlangs bij de gemeente(raad) met een discussienotitie voor om het professioneel gebruik van het middel te ontmoedigen. Daarmee zijn de meeste partijen het eens. De Bossche Groenen vinden dat de gemeente zelf het voorbeeld moeten geven en het gebruik van glyfosaat op pachtgronden van de gemeente helemaal zou moeten verbieden. Daarover zijn de partijen verdeeld.  

Particulieren kunnen het spul kopen bij onder meer de Boerenbond en bouwmarkten. Judith Hendrickx (De Bossche Groenen) vroeg wethouder Geers of de gemeente deze bedrijven wil aansporen om particulieren voorlichting te geven over over de schadelijke gevolgen van glyfosaat. Dat gaat de gemeente en alle andere partijen te ver.

Ex-boswachter Kapteijns noemde de glyfosaatvelden ‘grote woestijnen’ voor vlinders, bijen en insecten. ,,Die beestjes hebben een territorium en verkassen regelmatig. Dan moeten ze die woestijn door waar niks te vinden is. Geen stuifmeel, geen nectar. Het glyfosaat spoelt ook uit in de sloten. Salamanders, kikkers krijgen er last van. Roundup komt ook in het grondwater terecht. Wat doet dat met de mens?” Het advies van Kapteijns is dan ook om het middel af te bouwen in een paar jaar.

Erg slecht 

Aardappelteler Van Hedel zei in het Brabants Dagblad dat het middel in Roundup hard nodig is, zoals voor aardappels. ,, Als je in het najaar vanggewas zet om voedingsstoffen in de bodem vast te houden, dan moet dat in het voorjaar weg om je nieuwe gewassen te zetten. Na gebruik van Roundup is de bodem weer geschikt voor voorbewerking en het telen van nieuwe producten. Zonder Roundup komen aardappels erg slecht tevoorschijn.”

Volgens hem zou je het middel kunnen schrappen als je het bouwland vaker omploegt.

  1. Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta
    PREMIUM
    UPDATE

    Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta

    DEN BOSCH - Nu een nietszeggend stukje Dieze in een redelijk troosteloze omgeving. Daar gaat verandering in komen. Een waterplein met een nieuwe lage Diezebrug moet de blikvanger van de Stadsdelta aan de Dieze in Den Bosch worden. Met daaromheen op de Kop van het Zand en Orthenpoort-Zuid torenflats van zeventig meter hoog en in totaal 1300 woningen. De Tramkade blijft voor een deel de speeltuin voor creatievelingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch