Volledig scherm
Een bierfiets © AD

Den Bosch wil overlast bierfiets voor zijn en verbiedt de 'groepsfietsen’ in centrum

Do 8 nov. Bierfietsen zijn binnenkort niet meer welkom in het centrum van de stad. Den Bosch heeft geen zin in ‘geluidsoverlast, baldadigheid, openbare dronkenschap, wildplassen en verkeersonveilige situaties’ die de fietsen met biertaps met zich mee zouden brengen

Door Bart Gotink

Bierfietsen in het centrum zijn nog (zeer) zeldzaam, maar het college van B en W vreest wel dat nu ‘een waterbedeffect’ ontstaat. Steeds meer steden verbieden de groepsfiets met biertap. ,,Het kan zijn dat exploitanten, op zoek naar alternatieve locaties om de bierfiets aan te bieden, uitkomen in Den Bosch", zo stelt B en W. Volgens het stadsbestuur zijn er afgelopen jaren tijdens carnaval al eens bierfietsen verschenen in het centrum. ,,De combinatie van massale drukte en smalle straten maakt de aanwezigheid onwenselijk”, zo stelt B en W.

Voor het verbod moet de APV aangepast worden. De burgemeester mag straks ‘een gebied, wegen of weggedeelten aanwijzen waar het voor de bestuurder van een groepsfiets verboden is om zich te bevinden’, zo staat daar straks te lezen. ,,Er kan voor gekozen worden dit te laten gelden voor een bepaalde tijd”, zo staat er ook. Overigens geldt het verbod ook voor groepsfietsen waarop geen bier gedronken wordt. Het gaat officieel om een ‘door meerdere personen door trapaandrijving voortbewogen fiets waarop, naast de bestuurder, drie of meer personen kunnen plaatsnemen’. 

Amsterdam verbood de bierfiets als eerste vanaf 1 november 2017. Dat leidde tot wat juridische gesteggel met de exploitanten, waarna in januari van dit jaar het verbod definitief werd. Andere steden overwegen een verbod. Ook de NS oordeelde dat de bierfiets te gevaarlijk is op de openbare weg, na een fataal ongeval tussen zo'n fiets en een trein op een spoorwegovergang in Eindhoven. ,,Het is levensgevaarlijk om een groot, log gevaarte de weg op te sturen terwijl het voertuig wordt voortgestuwd door mensen die een, twee of zelfs meer biertjes op hebben", zo stelde de advocaat van de NS

  1. Echt debat in de Bossche politiek is zoek
    PREMIUM
    ANALYSE

    Echt debat in de Bossche politiek is zoek

    DEN BOSCH - Een versnipperde gemeenteraad met veertien partijen is goed voor de diversiteit en de politieke discussie, reageerde burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch direct na de verkiezingen in maart van dit jaar. Mikkers heeft niet veel moeite met zoveel partijen in de raad, maar de vraag is gerechtvaardigd of dat na gisteravond ook nog zo is. De burgemeester vroeg vooraf aan de behandeling van de begroting vooral ter zake te komen en de discussies van twee weken geleden in de commissies niet over te doen.