Volledig scherm
Een aantal bomen in het Van Zwietenpark staat dicht bij woningen rond Durendael in de wijk Maaspoort. © BD

Den Bosch zet bomenkap in Van Zwietenpark door, bezwaren van tafel geveegd

UPDATEDEN BOSCH – De kap van 29 bomen in het Van Zwietenpark in de Maaspoort in Den Bosch gaat door. Dat heeft het college van B en W besloten. 

De zeven bezwaren van de in totaal acht bezwaarmakers zijn door het college (deels) niet-ontvankelijk en deels ongegrond verklaard. Op aanraden van de onafhankelijke commissie van advies voor de bezwaarschriften.

Volgens de commissie,  en nu dus ook volgens B en W, zijn  alle bezwaarmakers ruimschoots te laat geweest met het indienen van hun bezwaarschrift tegen de eerste drie verleende kapvergunningen van 29 januari, 6 februari en 4 april 2018. 

Quote

Horen van bezwaarma­kers niet noodzake­lijk om bezwaren te kunnen beoordelen

Commissie van advies voor de bezwaarschriften

De bezwaren tegen de laatste kapvergunning, 18 juni 2018, waren wel binnen de wettelijk gestelde termijn van zes weken binnen, maar commissie en B en W vinden dat de bezwaarmakers geen belanghebbende zijn.

De afstand tussen hun woning en de bomen zou te groot zijn en er is geen direct zicht vanuit de woning op de bomen. Opvallend is dat het bezwaar van een bewoonster die op vijftien meter van de te kappen bomen woont en er vanuit huis rechtstreeks zicht op heeft,  ongegrond is verklaard. Omdat de commissie vindt dat de belangen van de bomenkap, de nieuwe inrichting en de toekomst van het park zwaarder wegen dan de bezwaren van de direct aanwonende. Dat betekent dat waarschijnlijk álle bezwaren van tafel geveegd zouden zijn als deze op tijd binnen geweest waren. 

De commissie hield op woensdag 19 december een hoorzitting over de bomenkap, maar besloot zes van de zeven bezwaarmakers niet te horen omdat het  ‘niet noodzakelijk zou zijn om de bezwaren te kunnen beoordelen’. De bezwaarmaker die door de commissie wél was uitgenodigd om gehoord te worden, verklaarde van dat recht af te zien, aldus het college van B en W.

Kap is noodzakelijk

Volgens B en W is de kap van 29 bomen noodzakelijk voor de herinrichting en extra vergroening van het park. ,,Op een wijze die toekomstbestendig is. Hierdoor wordt verdere schade en overlast, door opdruk en ingroei van boomwortels,  door lichtgebrek en door blad en bloeiwijzen van de bomen voor nu en in de toekomst voorkomen.’’ 

Volledig scherm
Het Van Zwietenpark. © copyright Marc Bolsius

De gemeente gaat niet alleen kappen, maar ook de fietspaden verleggen, wortelschermen plaatsen en bomen herplanten. Twintig bomen worden verplaatst binnen het park en er komen nog minimaal veertig bomen extra bij, aldus B en W.

Bezwaarmakers zijn het oneens met het college en stellen vraagtekens bij de vermeende overlast door worteldruk, schade aan de fietspaden en lichtinval. De aanwonenden aan het park zijn nog het meest ontstemd over de manier waarop de gemeente met de bewoners (niet) overlegd heeft: van het publiceren van de kapvergunningen tot een informatie-avond en het niet horen van bezwaren door de commissie.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch