Volledig scherm
Het ontwerp van NOAHH voor het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch. © NOAHH | Network Oriented Architecture

Den Bosch ziet chaos rond keuze architect Theater aan de Parade niet

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch heeft tijdens de zoektocht naar een architect voor het nieuwe Theater aan de Parade de spelregels aangepast en de plannen vervolgens ingrijpend gewijzigd nadat architectenbureau NOAHH de strijd gewonnen had. 

,,Er zijn fouten gemaakt, het is een chaos.’’ Advocaat Bert van Mieghem pleitte woensdagmiddag namens de vier verliezende architectbureaus in een kort geding voor de Bossche rechtbank dan ook voor een nieuwe procedure. 

De verliezers zien het helemaal verkeerd, reageerde advocaat Leopold Sueters namens de gemeente. ,,De vier architecten baseren zich op de verkeerde plannen. Die gaan uit van het bestemmingsplan van 2013, maar er moet uitgegaan worden van het concept ontwerpbestemmingsplan 2019. En dan is er van nieuwe regels en afspraken geen sprake.’’ Wat de rechtbank tot een opmerking verleidde: ,,Dat conceptplan 2019 moet dan wel eerst vastgesteld worden voor er überhaupt gebouwd kan worden.’’ 

Voorkomen van nóg meer vertraging

Die laatste opmerking kan gevolgen hebben omdat bij een procedure om het bestemmingsplan vast te stellen forse vertraging in de sloop van het huidige theater en nieuwbouw kan ontstaan door eventuele procedures bij de rechter. En juist dát wil de Bossche gemeenteraad voorkomen omdat al meer dan tien jaar over een nieuw theater gesproken wordt. 

Quote

Het belang van de gemeente gaat boven het belang van de vier architec­ten

Leopold Sueters, Advocaat van de gemeente

Sueters hield dat de rechtbank al voor. ,,Het belang van de gemeente gaat boven het belang van de vier architecten. Na tien jaar staat de organisatie van het theater onder grote druk en loopt het theater op de laatste benen. Personeel is bezorgd over hun baan. Als de procedure voor een nieuwe architect opnieuw moet, levert dat weer forse vertraging in de plannen op. Nog los van de kans dat grote en vaste gebruikers tijdelijk of definitief het theater gaan verlaten.’’

Van Mieghem had daar geen boodschap aan. ,,Dat is de architecten niet kwalijk te nemen.’’ Hij vroeg niet alleen om een nieuwe procedure maar onder meer ook om alle voorbereidingen die te maken hebben met het ontwerp te staken. 

De wijziging en aanpassing concentreert zich volgens Van Mieghem vooral op de toegestane bouwhoogtes en het aantal bouwlagen die in het plan van 2013 en het conceptplan 2019 ver uiteen lopen. Volgens Sueters is dat vergelijk niet aan de orde omdat dus het conceptplan van dit jaar geldt. De advocaat van de gemeente hamerde vooral op de bezwarentermijn die al lang geleden is verlopen en waar door de architecten geen gebruik van gemaakt is.

Uitspraak over vier weken. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch