Poster als aankondiging van de Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek in Den Bosch.
Volledig scherm
Poster als aankondiging van de Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek in Den Bosch. © .

Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.

In 2013 ontwikkelde deze filmliefhebber uit Hoorn met provinciegenoten Robert Jong, Bert Laan, Onno Lubbers, en Guido van Olffen de Dial Q Filmquiz. ,,Nadat ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’ was gestopt was er geen leuk tv-programma meer over films. Als filmliefhebbers zijn we begonnen om de quiz samen te stellen. Elk jaar was er meer belangstelling. Dit jaar komen we in twaalf verschillende steden. Soms twee keer per jaar in dezelfde stad. We zijn blij om naar de Verkadefabriek te komen. Het is een prachtige locatie. De programmeur van De Verkadefabriek heeft de quiz bezocht in Deventer en was direct enthousiast.’’

Als je Bambi hebt gezien 

De show is opgedeeld in ruim twaalf verschillende ronden. De vragen bestaan uit  animaties, verrassende en verwarrende edits waarbij beelden en geluiden van allerlei films uit allerlei genres door elkaar zijn gemixt. ,,Het resultaat is een aanstekelijke en laagdrempelige filmshow die het beste gespeeld kan worden in teams tot vier personen’’, zegt Luiken die de show met twee collega’s presenteert.

Hij benadrukt dat de quiz laagdrempelig is. ,,Iedereen weet een paar goede antwoorden. Je hebt al snel een punt als je bijvoorbeeld Bambi hebt gezien. Er zijn mensen die het gewoon leuk vinden om erbij te zijn zonder mee te doen met een team. En je hebt filmliefhebbers die vlak voor de show spontaan een team vormen met andere bezoekers.”

Meer informatie via dialq.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch