Nederland, Den Bosch, &Katern ,directeur Timo de Rijk van het Stedelijk Museum bij een van de italiaanse stoelen voor de komende expositie.
Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, &Katern ,directeur Timo de Rijk van het Stedelijk Museum bij een van de italiaanse stoelen voor de komende expositie. © Marc Bolsius

Directeur Timo de Rijk vaart nieuwe koers met Stedelijk Museum Den Bosch

DEN BOSCH - Als student kunstgeschiedenis bezocht Timo de Rijk in 1984 de expositie Memphis, over de club van Italiaanse ontwerpers uit de jaren tachtig. Dat was in het - toen nog - museum Het Kruithuis in Den Bosch.

De Rijk: ,,Ik belde mijn moeder, die vond dat ook altijd wel leuk en dan kon ik meerijden: 'Ma, daar moeten we naar toe!'. Maar ik heb het daarna vreemd geworden dat Nederlandse musea wel de ontwerpen van Memphis omarmden en verzamelden, maar de periode ervoor links lieten liggen. Terwijl die heel interessant is. In Italië zelf zien ze Memphis eerder als een eindpunt dan als een begin."

Radicaal design
Nu, dik dertig jaar later, is Timo de Rijk sinds een half jaar directeur van het Stedelijk Museum in Den Bosch, de voortzetting van Het Kruithuis. De eerste expositie die hij voor het museum maakt, heet De laatste avant-garde. Radicaal design in Italië 1966 - 1988. Precies, de periode die in Italië leidde tot Memphis. ,,Het waren hele wilde ontwerpers, in een tijd die zeker in Nederland qua vormgeving heel sober was. Maar hier kenden we het niet of nauwelijks."

Nieuwe koers
De Rijk (1963) was hoogleraar designgeschiedenis aan de TU Delft en Universiteit Leiden. In september volgde hij René Pingen op die bijna een jaar geleden plotseling overleed. Met De Rijk is het museum een nieuwe koers gaan varen. Geen beeldende kunst meer, maar twee designexposities zullen vanaf nu op de verdiepingen van het museum te zien zijn. Een noodzaak om het museum sterker te profileren in het volle museale landschap, zegt De Rijk. ,,Met Gent en Groningen zijn we nu het grootste designmuseum in West-Europa."

De Italiaanse avant-garde is voor De Rijk een actuele expositie. ,,Heel veel jonge ontwerpers van nu laten zich inspireren door Memphis, vaak onbewust zonder te weten waar het vandaan komt. Dat moeten we dan nu maar eens laten zien", zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch