Dirigent/intendant Marc Versteeg in de hoedanigheid van boze protesterende boer bij het Provinciehuis. "Er dreigt een kaalslag voor de Brabantse cultuursector."
Volledig scherm
Dirigent/intendant Marc Versteeg in de hoedanigheid van boze protesterende boer bij het Provinciehuis. "Er dreigt een kaalslag voor de Brabantse cultuursector." © Chris Korsten

Dirigent Marc Versteeg als boze boer op de trekker bij Provinciehuis

DEN BOSCH - De door het nieuwe provinciebestuur aangekondigde bezuinigingen op het gebied van kunst en cultuur wordt door de sector unaniem ervaren als een horrorscenario dat zijn weerga niet kent. 

Voor dirigent Marc Versteeg een reden om maandagavond op de trekker bij het Provinciehuis actie te voeren. Bijgestaan door trompettist en ‘stadsheraut’ Jeroen Doomernik en een handjevol sympathisanten.

,,Werkelijk schandalig om zo draconisch te willen bezuinigen op alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Onze sector, die zovéél meerwaarde heeft voor de samenleving, verdient dit niet. We vallen straks ten onrechte onder een nieuwe kapstok, ‘vrije tijd’ geheten. Tja, dat is iets totáál anders.” 

Quote

We vallen straks ten onrechte onder een nieuwe kapstok, ‘vrije tijd’ geheten

Dirigent Marc Versteeg

 Stoere John Deere-tractor

De strijdbare woorden komen uit de mond van Marc Versteeg (59). De dirigent van onder meer Capella Brabant en Demodokos zit in zijn dagelijkse outfit op een stoere John Deere-tractor van hobbyboer Frans Pels, púúr om de aandacht te trekken. ,,De boeren togen vorig jaar óók naar het Provinciehuis om hún onvrede te uiten, in feite doe ik nu hetzelfde.”

7 miljoen euro

De nieuwe Brabantse coalitie, bestaande uit VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant, wil vanaf 2023 een bedrag van 7 miljoen euro schrappen uit het budget voor sport, cultuur en vrijetijdseconomie. Met name boven de cultuursector hangen donkere wolken.

Na een korte voordracht uit Voor wie ik liefheb wil ik heten, een uit 1966 stammende dichtbundel van Neeltje Maria Min, speelt trompettist Jeroen Doomernik nog even een eigentijdse variant van Ouverture 1812 van Tsjaikovski. ,,Het deel God behoede ons voor de tsaar heeft in deze context uiteraard betrekking op het provinciebestuur”, aldus Versteeg.

Trompetttist Jeroen Doomernik en dirigent/intendant Marc Versteeg tijdens de protestactie bij het Provinciehuis.
Volledig scherm
Trompetttist Jeroen Doomernik en dirigent/intendant Marc Versteeg tijdens de protestactie bij het Provinciehuis. © Chris Korsten

Middelvinger

Enkele dagen geleden had de Bossche kunstenaar Ralph Posset uit protest in blauw een grote middelvinger voor het Provinciehuis gekalkt, met de begeleidende tekst Groetjes vrije tijd. Van de ‘protesttekening’ is nauwelijks nog iets te zien.

Behalve protesten vanuit de cultuursector hebben inmiddels ook politici van de belangrijkste oppositiepartijen binnen de provincie zich scherp uitgelaten tegenover het dreigende bezuinigingspakket.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch