Volledig scherm
Docent Jacobs geeft instructies tijdens de ‘Doedag’ op de Bossche Vakschool. © Jan Zandee

Doedag op Bossche Vakschool: ‘Hé, jullie gebruiken toch hopelijk geen secondenlijm?’

DEN BOSCH - Wat is het vmbo precies, wat kun je daar zoal leren? De afgelopen vier dagen vormde de Bossche Vakschool het decor van speciale kennismakingsdagen voor basisscholieren uit Den Bosch en omgeving. Deze zogeheten ‘vmbo-doedagen’ kwamen tot stand in samenwerking met Helicon en een aantal leerwerkbedrijven. Liefst negenhonderd scholieren -allen uit groep 8- lieten zich vier uur lang onderdompelen in de wereld die vmbo heet.

Goed kijken en teamwork. Dat is volgens Guus Walschots (11), een leerling van KC Wikveld uit Empel, belangrijk als je een waterleiding gaat aanleggen. ,,Zoiets kan je niet alleen, daarvoor is het werk net iets te ingewikkeld”, concludeert hij. Samen met drie medeleerlingen is hij bezig de verschillende onderdelen in elkaar te ‘schuiven’. Een voorbeeldmodel op de grond vormt een houvast. ,,Je moet vooral goed kijken naar de cijfertjes op de buizen.”

Secondenlijm

ALO-student Chris van Bruggen, die stage loopt op de Bossche Vakschool, helpt indien nodig een handje. ,,Hé, jullie gebruiken toch hopelijk geen secondenlijm?”, trekt-ie voor de zekerheid nog even na. ,,Want anderen moeten met die buizen ook weer kunnen oefenen.” Godzijdank ontbreekt van de secondenlijm ieder spoor.

Quote

Best leuk om te doen, maar later wil ik veel liever juffrouw worden

Pien te Brinke (10)

In een ander lokaal is Pien te Brinke (10), een leerling van KC De Wijboom, een ratel van hout aan het maken. Ze zaagt er flink op los, alsof ze dit dagelijks doet. ,,Best leuk om te doen, maar later wil ik veel liever juffrouw worden”, klinkt het resoluut.

Daphne Verdaasdonk (11) van KC Caleidoscoop heeft haar aandacht gevestigd op het maken van een mini-appeltaart: ,,Dit heb ik thuis al vaker gedaan. Maar kok worden zie ik absoluut niet zitten. Wél wil ik iets gaan doen met dieren.”

In vogelvlucht

,,Rekening houdend met de tijdsfactor biedt dit programma de scholieren de kans kennis te maken met vier vmbo-profielen. Veel kinderen gaan straks misschien naar de havo of het vwo, maar dan hebben ze in ieder geval dit allemaal in een vogelvlucht kunnen ervaren”, aldus Marjolijn Pirard, onder meer als decaan verbonden aan de Bossche Vakschool.

  1. Den Bosch pakt woningnood aan met nóg eens meer dan 400 tijdelijke huizen
    PREMIUM

    Den Bosch pakt woningnood aan met nóg eens meer dan 400 tijdelijke huizen

    DEN BOSCH - Sneller bouwen is het toverwoord. Den Bosch wil de komende drie jaar sneller bouwen om meer mensen aan een woning te helpen. Te beginnen met nog eens ruim 400 tijdelijke woningen extra: driehonderd in de Groote Wielen en ruim honderd in de wijk Maaspoort en mogelijk in de Schutskamp. Voor de locaties WeenerXL, Jeroen Bosch College en Rodenborch College worden plannen gemaakt voor nieuwbouw.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch