De locatie aan de IJzeren Vrouw waar in het verleden het Brabantbad stond (vooorgrond). Er zijn plannen voor 3 woontorens van zestig meter hoog. Op de achtergrond de Amazoneflats aan de andere zijde van het park.
Volledig scherm
De locatie aan de IJzeren Vrouw waar in het verleden het Brabantbad stond (vooorgrond). Er zijn plannen voor 3 woontorens van zestig meter hoog. Op de achtergrond de Amazoneflats aan de andere zijde van het park. © Paul Roovers/BD

Drie keer 60 meter de lucht in aan IJzeren Vrouw in Den Bosch

DEN BOSCH - Drie ronde torens van zestig meter hoog met daarin 180 woningen. Dat zijn de schetsplannen van de gemeente Den Bosch en bouwbedrijf Heijmans voor de plek aan de IJzeren Vrouw waar vroeger het Brabantbad stond. De stichting IJzeren Vrouw is zich ’een hoedje geschrokken’ van de torens die zestien meter hoger zijn dan de tegenover gelegen Amazoneflats. 

Initiatiefnemer Heijmans heeft deze week op verschillende avonden besloten gesprekken over de plannen en ideeën die leven aan de rand van het Prins Hendrikpark. Maandagavond is onder meer gesproken met vertegenwoordigers van het IJzeren Bos, de stichting die in 2003 uit protest tegen eerdere bouwplannen is opgericht, én met Verenigingen van Eigenaren en huurders van de woningen aan de Westenburgerweg en omgeving. Disndagavond waren er gesprekken met bewoners van de Van Grobbendoncklaan en omgeving, de toekomstige overburen van de drie geplande torens.

Sint-Jan is 73 meter hoog

Heijmans wil vooralsnog alleen bevestigen dat het om drie torens van ongeveer zestig meter hoog gaat met ongeveer 180 appartementen. Ter vergelijking: de Sint-Jan is 73 meter hoog, het provinciehuis 101 meter en Bolduc Office Center langs de A2 is 58,8 meter hoog. 

Quote

Wij zijn door de gigamaat zó overvallen, dat we dit eerst willen laten bezinken

Mat van Essen, Voorzitter Stichting IJzeren Bos

Volgens voorzitter Mat van Essen van IJzeren Vrouw gaan de torens ‘het complete park overheersen’. ,,Wij zijn door de gigamaat zó overvallen, dat we dit eerst willen laten bezinken en aan het einde van deze week weer bij elkaar komen’’, reageert Van Essen. Volgens de voorzitter is het idee (nog geen vaststaand plan) dat er één toren tegen de speeltuin aan gebouwd wordt, één toren aan het voetpad langs het water in de uiterste hoek van het braakliggende groene veld en één toren daar tussenin. 

De te bouwen torens zijn dus 16 meter hoger dan de Amazoneflats aan de overzijde van het park. De verrezen in 2014 en 2015 en waren ook al omstreden. Die drie flats zijn 44 meter hoog, hebben 13 verdiepingen en elke flat heeft 42 appartementen. Net als bij de Amazones is het idee dat onder de drie nieuwe torens geparkeerd kan worden. In de torens komen huur- en koopappartementen. 

Voorzitter Theo de Jong van de Vereniging van eigenaren Kop van Hinthamerpoort (woonblok Westenburgerweg/Graafseweg) was maandagavond niet bij de bijeenkomst, maar is inmiddels door andere bestuursleden op de hoogte gesteld. ,,Het klinkt allemaal heel kolossaal. We gaan in de volgende bestuursvergadering overleggen.’’ 

Dat er tegenstanders van de plannen zullen zijn, snapt De Jong. ,,Maar het verzet tegen de Amazones was ook groot en persoonlijk vind ik dat nu heel fraai. Ik vind wel dat er iets in de hoek van het Brabantbad moet gebeuren.’’

Crisis in de bouw

De gemeente ontwikkelt sinds 2003 met Heijmans (namens Hertogbouw, een samenwerking tussen Heijmans Vastgoed, DuraVermeer, AM en Hendriks Bouw & Ontwikkeling) een nieuw plan op de plaats van het in 1998 gesloten gemeentelijk zwembad. Vanwege de crisis kwam het tot nu toe niet tot woningbouw en zijn plannen aangepast.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch