Volledig scherm
Cabarettrio de 3 W’s. Van links naar rechts: Hans Tervoort, Sjef Ipskamp en Ronald Schenk hangen de ballen in de boom. © copyright Marc Bolsius

‘Drie W’s’ nemen in Den Bosch voorschotje op kerst

DEN BOSCH - Een Bossche theatershow met veel humor, (samen)zang, maar ook serieuze kerstgedachtes. ,,Kerst met de 3 W’s’ is een goede remedie tegen stress.”

,,Wat ‘Kerst met de 3 W’s’ inhoudt? Een ongedwongen vermakelijke avond voor vrienden, familie of desnoods je buren met een lach, soms een traan, mooie muziek, (samen)zang en een glaasje in de hand.” Ronald Schenk uit Den Bosch vat de nieuwe kerstvariétéshow in één zin samen. De nieuwe show met ‘de drie Wijzen’ Schenk, Hans Tervoort, Sjef Ipskamp, de Kerst Feestbende en tal van gastoptredens is zaterdag te zien in het Theater aan de Parade in Den Bosch. ,,Je mag van de letters W maken wat je zelf wil”, aldus Tervoort. 

Quote

Je mag van de letters W maken wat je zelf wil

Hans Tervoort

Ipskamp is dirigent van de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch. Schenk was ooit zanger bij de Kleinkeinder. Tervoort won dit jaar het Kwèkfestijn met de Foe Jong Bende. Desondanks wordt het zaterdag volgens Schenk geen carnavaleske avond. ,,Iedereen kan lekker meedoen, -zingen en -lallen op kerstmuziek. De teksten worden geprojecteerd op een groot scherm”, zegt hij. Tervoort: ,,Het idee is ontstaan toen mijn oudejaarsconference, die ik vier jaar heb gehouden, niet doorging. Ik had dit jaar een voorstelling willen geven in het kerstcircus. Ik hoorde in september dat het circus niet naar Den Bosch kwam. Veel te laat om de Grote zaal van het theater te boeken. De Pleinzaal was wel vrij. Daar moet je iets met muziek doen. Toen hebben Ronald, Sjef en ik de koppen bij elkaar gestoken. Binnen vier weken was alles geregeld.”

In de Pleinzaal kan het publiek rondlopen en een drankje aan de bar bestellen. Ondertussen worden de aanwezigen vermaakt met bijvoorbeeld een Kerstmissverkiezing waarbij het vooral om de kerstwens en wereldvrede gaat, een quiz en kerstmuziek.

Het Bossche kerstverhaal

Ipskamp: ,,White Christmas en Jingle Bells, maar ook Oudhollandse en zelfs kerkelijke kerstliederen; ‘Midden in de winternacht’ bijvoorbeeld.” ,,We houden ook humoristische monologen en dialogen”, vervolgt Tervoort. ,,We vertellen het Bossche kerstverhaal dat zich deels in De Hambaken afspeelt.” Schenk vult aan: ,,We hebben aan onze kerstdis ook serieuzere overdenkingen. Onderwerpen als het ‘kerstgemis’ of ‘kerstdrankmisbruik’. We willen ook een beetje een boodschap meegeven.”

Voor Tervoort betekent Kerst vooral borrelen en eten. ,,De dag erna hetzelfde, maar dan bij de schoonfamilie”, zegt hij. Schenk denkt bij Kerst aan sfeer en gezelligheid met vrienden en soms wat overpeinzingen. ,,Met het feest zelf heb ik weinig moeite” aldus Ipskamp. ,,De dagen voor Kerst zijn wat opgefokt. Mensen met volle boodschappentassen, al die koopavonden. Vorig jaar bij die en waar nu bij wie? Kortom; kerststress. Daar doen we in de voorstelling ook wat mee. Een avondje met de 3 W’s is een goede manier om even te ontspannen. Voor mij een beetje vergelijkbaar met vroeger. Mijn moeder zong op kerstavond in een kerkkoor. Er stond een kerstboom in die kerk. Er was een trompettist en een orgel. Vond ik prachtig. Het gaf mij rust. Zaterdag vieren we een beetje Kerstmis met een knipoog. Maar het principe is hetzelfde, denk ik. Kerstvariété geeft ontspanning. ‘Kerst met de 3 W’s’ is een goede remedie tegen stress.”

De voorstelling is zaterdag 15 december te zien in het Theater aan de Parade. Er zijn nog kaarten. Na de voorstelling is er een ‘nazit’ met een deejay.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch