Henk Oonk met vrouw Elizete voor zijn konijnenschuur in Vrageender.
Volledig scherm
PREMIUM
Henk Oonk met vrouw Elizete voor zijn konijnenschuur in Vrageender. © Jan Ruland van den Brink

Dubbel gevoel bij straf voor Vughtse ‘vegan streaker’ na inbraak in konijnenstal: ‘Emotionele schade is heel groot’

VUGHT/VRAGENDER - ‘Vegan streaker’ Peter Janssen uit Vught is een werkstraf van 50 uur voorgesteld als straf voor inbraak in de konijnenstal van Henk Oonk in Vragender. Ook zou hij de konijnenfokker een schadevergoeding moeten betalen van 500 euro voor ‘immateriële schade’.

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers noemt het strafvoorstel ‘vrij pittig’, Oonk zelf heeft er een dubbel gevoel over.

De straf is de 34-jarige Janssen dinsdag voorgesteld tijdens een OM-zitting achter gesloten deuren. ,,De werkstraf helpt, want die moet hij zélf uitvoeren en dan voelt hij ook de gevolgen. Het zou goed zijn als het een cursus dierenverzorging wordt, want hij ziet niet hoeveel zorg wij aan onze dieren besteden”, zegt Oonk.

Quote

Ik denk dat ik camera's ga kopen van de schadever­goe­ding

Henk Oonk

Maar de schadevergoeding van 500 euro doet Oonk naar eigen zeggen ‘eigenlijk niks’. Ook omdat bekend is dat Janssen dergelijke boetes niet uit eigen zak betaalt, maar met giften van sympathisanten. ,,Dat geld komt dus niet uit zijn eigen portemonnee”, weet Oonk.

,,Ik denk dat ik er camera’s van ga kopen om de stal te beveiligen. Zo hebben zij die betaald. Zo zie ik er dan toch een beetje de humor van in.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch