Volledig scherm
Gierzwaluwnestkasten.

Duizend nestkasten geplaatst; waar blijven de vogels?

DEN BOSCH - Voor het project Natuur in de Wijk zijn sinds 2015 ruim 1100 nestkasten geïnstalleerd in Den Bosch (451), Schijndel (263) en Oss (425). Slechts tientallen vogels zijn neergestreken in hun onderkomen. Behalve de nestkasten werden ook duizenden lespakketten voor scholieren en bijna twee kilometer haag bekostigd. Volgens projectleider Geert Vink subsidieerde de provincie zo'n 195.000 euro en de gemeenten per gemeente ruim 5.000 euro.

Studenten van 'groene opleidingen' peilden het gebruik. ,,De peiling was erg vroeg. Er moeten nog niet al te veel conclusies aan worden verbonden'', zegt projectleider Geert Vink.

Aawijk

Volgens hem is er meer tijd nodig om conclusies te trekken. Het kan 'allerlei redenen hebben' waarom vleermuizen, huismussen, gier- en huiszwaluwen nog niet zijn neergestreken in de nestkasten. ,,Een belangrijke reden kan zijn dat er nauwelijks vogels zijn in de omgeving van de nieuw geplaatste nestkasten. Ook kunnen vogels al een andere locatie hebben waar zij graag zijn. Vooral vleermuizen hebben meer dan een jaar nodig om eventueel een nieuwe nestkast te verkiezen.''

De provincie ging in juni 2015 akkoord met een projectvoorstel dat de gemeente Den Bosch had ingediend meet een aantal natuurorganisaties. De wijken Aawijk, Muntel-Vliert, Zuid en Schutskamp-Deuteren kwamen als eerste in aanmerking voor het project 'Natuur in de wijk'. De gemeente wilde hiermee het leven voor planten en dieren in het stedelijk gebied verbeteren. Binnen enkele weken werden al zo'n 150 nestkasten uitgedeeld in Den Bosch.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 25 jaar Paleiskwartier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd
    PREMIUM

    25 jaar Paleiskwar­tier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd

    Do 18 jul. Een groot, verloederd bedrijventerrein met tippelzone is in 25 jaar geworden tot een strakke, internationaal tot de verbeelding sprekende woonwijk. Bij de bouw van het eerste appartementencomplex (La Cour in 1994) achter het station was er nog lang geen vastomlijnd plan. De rechtbank - broodnodig als grote trekker - was zelfs fel tegenstander van een vestiging in deze woestenij. Hoe het Paleiskwartier moeizaam van start ging.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch