Enkele pagina's in het boek uit 1673
Volledig scherm
Enkele pagina's in het boek uit 1673

Duurste boek Bossche beurs staat nu bij de bisschop in de kast

DEN BOSCH - De gerenommeerde universiteitsbibliotheken van Gent en Leiden én The British Library hadden al een exemplaar. En sinds afgelopen weekeinde staat er ook een in de bisschoppelijke bibliotheek in Den Bosch:  het zeldzame boek Triomph vande Waerachtige Kercke en vande Catholycke Religie uit 1673.

Bisschop de Korte  met de nieuwe aanwinst voor de bisschoppelijke bibliotheek.
Volledig scherm
Bisschop de Korte met de nieuwe aanwinst voor de bisschoppelijke bibliotheek. © Marc Bolsius

Het was bij verre het duurste boek op de Vincentiusbeurs in Den Bosch van afgelopen weekeinde. ,,Ik las zaterdag in de krant over de beurs en dat er een afdeling delicatessen was. Toen zijn we maar eens gaan kijken”, zegt bisschop Gerard de Korte. 

Niet hijzelf maar Hubert van de Poll, beheerder van het bisschoppelijk archief,  kocht uiteindelijk het duurste boek van de beurs: 250 euro. ,,Afdingen was er niet bij”, zegt de bisschop enkele dagen later. ,,Maar wij zien het als een win-win situatie.  We ondersteunen met deze aankoop ook weer de caritas”, benadrukt hij het goede doel dat van de opbrengst van de beurs wordt gesteund: de Amara Foundation in Uden en de Bossche stichting Nav-Jeevan. 

Voorgevoel bij vrijwilligers

Geloof het of niet; medewerkers van de beurs hadden vrijdagavond al een voorgevoel dat de bisschop de nieuwe eigenaar zou worden. ,,Vooraf waren we een beetje aan het geinen door te zeggen dat dit bijzondere  boek misschien wel iets zou kunnen zijn voor bisschop Gerard de Korte. Die staat in kerkelijke kringen bekend als een belezen man. Nou waarachtig, een medewerker van de bisschop kwam inderdaad langs om het te kopen, voor de vraagprijs van 250 euro”, aldus Ton Stassen van Vincentius.

Duurste boek van de beurs

Cornelius Hazart
Volledig scherm
Cornelius Hazart

Het luxe in leer gebonden boek van Cornelius Hazart (1617-1690) was het duurste boek dit jaar. Bisschop De Korte kent de schrijver, die een lange reeks publicaties op zijn naam heeft. Hazart werd in 1647 tot priester gewijd en gold als een begenadigd spreker. Bijna heel zijn leven gaf hij openbare preken die veelal in boekvorm werden uitgegeven. ,,Hazart was een geleerde jezuïet. Hij is heel altijd bezig geweest om de katholieke leer te verdedigen en verbaal te strijden tegen de calvinisten.” Dat was in zijn tijd ook nodig. Want toen na de Tachtigjarige Oorlog in 1648 in Münster de vrede werd getekend, hadden de katholieken geen eigen kerken meer. ,,Ze werden gedoogd maar waren toch tweederangs burgers.” 

Studeerde geschiedenis

Belangstelling voor de historie heeft Gerard de Korte altijd gehad;  hij studeerde van 1974 tot 1980 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. De Hazart komt nog niet op zijn nachtkastje te liggen. ,,Ik lees op dit moment al een ander boek, de handelsversie van een proefschrift.  Toevallig ook over de kerk in de 17e eeuw.” De nieuwe aanwinst komt in de collectie van de bisschoppelijk  bibliotheek die regelmatig door studenten en historici wordt geraadpleegd. 

3500 bezoekers

De 46ste editie van de Boekenbeurs trok vrijdag, zaterdag en zondag rond 3500 bezoekers naar de Brabanthallen. De totale opbrengst is 42.000 euro. 

  1. Man voor rechter na  dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken
    PREMIUM

    Man voor rechter na dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken

    DEN BOSCH - ,,Hij rookte, filmde zichzelf en dronk alcohol tijdens het rijden. Daarmee nam hij onaanvaardbare risico’s.’’ Dat zei officier van justitie Patrick van Hees donderdag tijdens een rechtszitting over een Bossche automobilist (31) die terecht stond voor het veroorzaken van een ongeluk in juli 2018 op de A59 bij Rosmalen waarbij een vrouw (21) uit Gemert om het leven kwam.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch