Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Een rotonde erbij, Haverlij '50 kilometer'

DEN BOSCH - De bestuursraad Engelen/Bokhoven krijgt eindelijk haar zin na zo'n negen jaar gesteggel over de weginrichting van de Haverlij. Een tweede rotonde én de Haverlij '50 kilometer'. Dit werd gisteravond duidelijk tijdens de openbare vergadering van de bestuursraad Engelen/Bokhoven.

In 2010 werd door de verplaatsing van de borden 'bebouwde kom' de Haverlij, de ontsluitingsweg van Engelen/Haverleij naar de A59, een 80-kilometerweg. Een onbedoeld gevolg van de herinrichting van de grenzen van de bebouwde kom.

In 2013 kwam er op veler verzoek de rotonde ter hoogte van de Haverlij/de Vutter en nu komt er dus een rotonde bij ter hoogte van de Haverlij/Beverspijken. Ook komt er een aanpassing van de snelheid op de Haverlij naar 50 km/u. Nu is daar de snelheid 80 km/u en na de huidige rotonde richting Engelen 60 km/u. De bestuursraad ging eerder akkoord met een verlaging naar 60 km/u, maar door de aanleg van de rotonde en de toekomstige weginrichting kan de snelheid wel naar 50 km/u.

Martin Kroezen van de bestuursraad reageerde verheugd. Maar werd nog blijer toen hij op de voorsteltekening van de gemeente 100 km/u op de A59 zag staan. ,,Is dit een serieuze ambitie van de gemeente?'', vroeg hij. De snelheid is ter hoogte van Engelen nu 120 km/u.

Wisselende snelheden

De wisselende snelheden en de geluidsoverlast op de A59 zijn een doorn in het oog van de bestuursraad. Wethouder Mike van der Geld, die zijn collega-wethouder Roy Geers verving, kon daar geen uitsluitsel over geven. ,,Inderdaad, verschillende snelheden werken niet'', aldus Van der Geld. De planning is dat verkeerskundige Koen Gijsbrechts in het najaar de ontwerptekening van de rotonde klaar heeft en deze voorlegt aan de bestuursraad. Het is de bedoeling dat in 2020 de rotonde er komt, liefst in het voorjaar als het aan de bestuursraad ligt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch