Eenzaamheid: Bossche 18-plussers in de rij voor begeleiding
DEN BOSCH - De begeleiding van jongeren van 18 jaar en ouder die last hebben van gevoelens van eenzaamheid loopt storm. Dat zei jongerenwerker Jos de Kort in een gesprek hierover tijdens de door RUW georganiseerde Tegenlicht Meet Up in Huis73.
Delen per e-mail
De Kort werkt in Den Bosch met jongeren en antwoordde op de vraag of de vraag naar hulp en begeleiding op dit moment ‘explodeert'. Onder jongeren vanaf 12 plus valt het nog wel mee, vond De Kort. Maar boven de 18 jaar is er grote behoefte aan begeleiding en steun.
Tegenlicht Meet Up is een reeks discussie- en informatiebijeenkomsten in het verlengde van televisiedocumentaires bij de VPRO. Daar was onlangs in een uitzending van Tegenlicht eenzaamheid het onderwerp. Onderzoeken wijzen uit dat op dit moment zo’n 40 procent van de Nederlanders gevoelens van eenzaamheid heeft. Daaronder steeds meer jongeren. De actuele omstandigheden, waar persoonlijk contact door corona vrijwel alleen mogelijk is via de digitale weg, dragen daar aan bij.
Naast de jongerenwerker namen deel aan het gesprek de Bossche wethouder Huib van Olden, hoogleraar Anja Machielse en Humanitas-medewerker Jacqueline Vermeulen.
De Kort maakt app-groepen met de jongeren zodat ze contacten hebben. ,,Daarnaast zijn er tweewekelijkse bijeenkomsten. Deelnemers mogen dan bepalen waar het over gaat.” De jongeren met wie De Kort werkt moeten wel gemotiveerd zijn om aan hun klachten te werken. ,,Wij kijken per deelnemer wat specifiek nodig is om het probleem van de eenzaamheid op te lossen. Dat moeten ze wel zelf doen. Soms is het ook niet zo ingewikkeld. Het kan gaan om het sturen van een app'je naar je ouders eens in de twee weken.”
Ook bij Humanitas merken ze een toename van mensen die om hulp vragen. ,,Zeker de laatste drie maanden", zei Jacqueline Vermeulen. Humanitas biedt onder meer een online cursus aan waar deelnemers via mails in contact blijven met begeleiders. Ook hier is motivatie een belangrijk uitgangspunt.
Volgens Huib van Olden doet de gemeente intussen behoorlijk wat om de eenzaamheid in kaart te brengen en op te lossen. ,,We komen zelf ook achter heel wat voordeuren van mensen, bij voorbeeld door gesprekken over de Wmo. Je moet tenminste de vraag stellen: En, hebt u deze week nog bezoek gehad?”
Met hoogleraar Maghielsen was Van Olden het eens dat de huidige maatschappij ook zo ingewikkeld is geworden dat dit mede bijdraagt aan eenzaamheid. Omdat de maatschappij ook steeds individueler wordt, groeit het probleem. ,,Wie kent nog de overburen in de straat", vroeg Van OIden zich af. ,,Vroeger bouwden ze woningen voor ouderen in hofjes, zodat de voordeuren allemaal uitkwamen op een veilige binnentuin en mensen elkaar zagen.” Er moeten wat hem betreft daarom ook veel meer makkelijke ontmoetingsplekken komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wéér rellen in zijn wijk: ‘De Graafsewijk had nu ook gewoon pech’
DEN BOSCH - Twee keer moest wijkmanager Paul Hilgers dit jaar al toezien hoe ‘zijn’ Graafsewijk het decor werd van rellen. En da’s frustrerend, want in deze buurt gebeurt heus ook veel goeds. ,,Het is ook deels pech. De Graafsewijk heeft het imago gewoon niet mee.” -
PREMIUM
Nieuw Theater aan de Parade nu al bijna twee miljoen euro duurder
DEN BOSCH - Nog voor er een wandje tegen de grond gegaan is of een toiletblok is gesloopt, valt het nieuwe Theater aan de Parade al minimaal 1,8 miljoen euro duurder uit. Dat komt door de vertraging in de sloopwerkzaamheden. Die zouden in december moeten beginnen, maar de gemeente verwacht dat deze pas medio april daadwerkelijk van start gaan. -
Avondje op stap met Bossche burgemeester Jack Mikkers levert duizenden euro’s op voor goed doel
DEN BOSCH - Een avondje op stap met burgemeester Jack Mikkers met als afsluiting een optreden van volkszanger John de Bever. Wat zou jij daar voor neerleggen? Tijdens de veiling AllerAllereerste.nl werd dit kavel in ieder geval voor 5600 euro geveild. De opbrengsten gaan naar een goed doel. -
PREMIUM
Mode in de oorlog was inventief: jurken van meelzakken en bontkragen van mol en muis
VUGHT - Trouwjurken van parachutestof, mantelpakjes van afgedankte herenkostuums en jurkjes van meelzakken. Ze zijn te zien in ‘Mode op de bon’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Ook vier ontwerpen van studenten van de mbo-opleiding Junior Stylist van het Koning Willem I College krijgen een plekje in de bijzondere expositie. -
PREMIUM
Vijf woningen in voormalige Orthense pastorie
De monumentale voormalige pastorie van de Sint-Lambertuskerk in Orthen wordt verbouwd tot appartementen. De markante witte vrijstaande woning, in de volksmond ‘t Uivernest, wordt ook helemaal verduurzaamd.
-
Onderzoek sport- en spelvoorzieningen jeugd Groote Wielen: kans op kunstgrasveld naast KC De Hoven
ROSMALEN - De gemeente gaat in kaart brengen waar in de Groote Wielen aanvullende sport- en spelvoorzieningen nodig zijn. B en W denken er zelf in ieder geval aan om naast kindcentrum De Hoven een multifunctioneel kunstgrasspeelveld aan te leggen. -
PREMIUM
829 ongevallen in vijftien jaar, dus komen er geleiderails langs de N65: 128 bomen moeten ervoor wijken
VUGHT - In de afgelopen vijftien jaar vonden op de N65 tussen Vught en Tilburg in totaal 829 ongelukken plaats. In bijna twintig procent van de gevallen belandde een voertuig tegen boom. In de nieuwe situatie willen Rijk en provincie daarom over het gehele traject houten geleiderails. Dat betekent wel dat er nog eens 128 bomen moeten worden gekapt. -
PREMIUM
Wie in de lente omhoog kijkt ziet luchtballonnen... Máár jij mag helemaal niet mee
Na een lange winter is de kans groot dat we de komende weken weer gekleurde luchtballonnen zien boven Brabant. De beste tijd is aangebroken voor de ‘haast onbestuurbare zwevers’, die soms over weilanden stuiteren of midden op kruisingen landen. Maar wie mogen de komende tijd mee in de mand?
In samenwerking met indebuurt Den Bosch