Volledig scherm
Afval van KFC op de meubelboulevard © Hennie Kanters

Eigen gasten van KFC geven de tegenstander vast munitie: ‘Als varkens gooien ze het afval neer’

updateWo 5 dec. Eén grote bende, meer kan Hennie Kanters er niet van maken. Het parkeerterrein rondom de KFC ligt woensdagmorgen bezaaid met het afval van de stormloop de vorige avond. En dat terwijl er nog deze maand een kort geding volgt over de komst van het kiprestaurant naar de woonboulevard.

Door Bart Gotink

Dit beeld was dan ook de grote vrees van buurman Swiss Sense, dat met de rechtszaak probeert de opening van de fastfoodzaak terug te draaien. Maar tijdens de behandeling in de gemeentelijke bezwarencommissie verzekerde KFC het terrein schoon te houden en ‘een goede buur te zijn'. 

Volledig scherm
Rommel van de nieuw geopende KFC © Marc Bolsius

'Dit gaat hij niet schoonmaken’

Volledig scherm
Afval de KFC, rond 7 uur woensdagmorgen © Bart Gotink/BD

Daar zag Kanters woensdagmorgen in elk geval niets van. Juist op het parkeerterrein voor de KFC maakte de medewerker op de woonboulevard deze foto's rond 9 uur. ,,Ze gooien al het afval als varkens op de grond neer”, zo zegt hij. Na een bezoek aan de drive-through wordt de auto geparkeerd. Na het eten wordt het portier geopend en het afval achteloos de wagen uit gegooid, zo lijkt het.

Schijnbaar is er 's avonds geen afval meer opgeprikt rondom de fastfoodtent. ,,Ik begrijp dat het afval zelfs op het parkeerdek van de MediaMarkt ligt. De schoonmaker van de woonboulevard is al langs geweest, maar dit gaat hij niet schoonmaken", zegt hij. Kanters werkt overigens niet bij Swiss Sense. ,,Persoonlijk heb ik geen moeite met het restaurant. Maar wel met de bende die het hier is.” 

‘Hoogste prioriteit
KFC stelt dat het zwerfafval de ‘hoogste prioriteit heeft', zo zegt een woordvoerder van de keten. ,,De eerste dagen zijn nogal hectisch verlopen. We hebben veel meer personeel ingezet, maar de eerste dagen zijn een iets groter succes gebleken dan verwacht". Zo zette de zaak extra verkeersregelaars in om de drukte rond de drive-through 's avonds in goede banen te leiden. Auto's stonden daar twee rijen dik opgesteld. Fietsers blokkeerden de nooduitgangen van andere meubelzaken. 

Maar moet de keten, juist vanwege de gevoeligheid van deze vestiging, hier niet nog scherper op zijn? ,,We lopen wel degelijk extra rondes om het afval allemaal op te ruimen en doen ons best. Maar we kunnen het ook nooit helemaal tegengaan. Het is lastig te handhaven.” De woordvoerder verzekert dat dit na de openingsweken al een stuk makkelijker wordt. ,,Nogmaals: het heeft de prioriteit.”

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
KFC is open in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Naast het afvalprobleem heeft Swiss Sense ook moeite met de drive-through. Deze zou het zicht op de beddenzaak ontnemen. De meubelzaak vreest een verminderde bereikbaarheid en zichtbaarheid door de vlaggen, menuborden, bestelpalen en een hoogtebeperker. Ook zijn er parkeerplaatsen opgeofferd, waarmee de winkel vreest dat gasten van het restaurant voor de beddenzaak parkeren. Half december volgt hierover een rechtszaak.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch