Volledig scherm
Pieter van der Kruijs, hier nog in zijn advocatentoga © Robert Vos

‘Eigenzinnige advocaat’ Pieter van der Kruijs trekt na 43 jaar de toga uit

DEN BOSCH - Ruim 43 jaar was meester Pieter van der Kruijs een bekende verschijning in het Bossche Paleis van Justitie, maar maandagmiddag ontdeed de Bossche advocaat zich voor de allerlaatste keer van zijn toga. Met een zitting bij het gerechtshof zette hij een punt achter zijn lange carrière als raadsman. 

In dat laatste optreden wist hij succes te boeken voor zijn uit Ivoorkust afkomstige cliënt, een illegale vluchteling die van de rechtbank twee maanden onvoorwaardelijk had gekregen omdat hij met de papieren van een landgenoot werk was gaan zoeken. Het gerechtshof maakte daar een voorwaardelijke straf van. Nadat het vonnis geveld was, stond advocaat-generaal Winfried Korver kort stil bij het afscheid van Van der Kruijs. Een ‘paradijsvogel, een eigenzinnige en kleurrijke man', zo typeerde Korver hem. ,,Maar ook een witte raaf die in de media en vakbladen afwijkende standpunten in durft te nemen". Als voorbeeld noemde Korver het kritische opinieverhaal dat Van der Kruijs in het Brabants Dagblad schreef over de gewoonte dat criminelen zich in de rechtbank op hun zwijgrecht beroepen  en over advocaten die dat stimuleren.  

Benno L.

De zaak waarmee Van der Kruijs landelijke bekendheid verwierf, was die van Benno L., de Bossche zwemleraar die zich schuldig maakte aan misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. In hoger beroep werd L. uiteindelijk tot zes jaar cel veroordeeld . Zijn ‘opus magnum', noemde Korver die zaak. Van der Kruijs hekelde van meet af aan de ‘heksenjacht’ die  het Openbaar Ministerie volgens hem van de zaak maakte.     

De advocaat-generaal prees Van der Kruijs ook voor zijn grote 'sociale hart’: ,,Ook zijn allerlaatste zaak getuigt daarvan". 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch