Volledig scherm
PREMIUM
Als de pimpelmees geen eikenprocessierups in de buurt heeft, begint hij ook aan zaden van de berk. © Domien van der Meijden

Eikenprocessierups pas maar op! De koolmees komt eraan

SINT-MICHIELSGESTEL/DEN BOSCH - Het wordt volgend voorjaar een walhalla voor koolmeesjes en pimpelmeesjes in de Meierij en Den Bosch. Overal splinternieuwe ‘B&B’s’ voor deze beestjes. Vele honderden nestkastjes verschijnen er aan stevige zomereiken. Het doel is duidelijk: Laat de meesjes vooral alle vervelende eikenprocessierupsen opvreten. Wordt dat een succes?

Overal in de Meierij en in Den Bosch hoor je zaag-, boor- en timmergeluiden. Bij de Hobbyclub Boxtel, de Natuurwerkgroep in Liempde, de Kinderboerderij Boxtel en het VMBO. Bij Cello in Hout in Sint-Michielsgestel valt de opdracht van Den Bosch ook op de deurmat. Of ze daar twee setjes van driehonderd nestkasten voor kool- en pimpelmezen willen maken. En misschien volgend jaar nog eens zeshonderd. Deze gemeenten apen Zaltbommel en Maasdriel na waar al langer proeven lopen met mezenkastjes om de eikenprocessierups te bestrijden.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch