Volledig scherm
Deze kastanjeboom wordt in de loop van donderdagmiddag weggehaald. © .

En weer verdwijnt een kastanje op Parade: voorlopig staan er nog 100

DEN BOSCH - Aan het einde van deze donderdagmiddag wordt op de Bossche Parade een kastanjeboom weggehaald. Volgens een woordvoerder van de gemeente verkeert de boom in slechte staat. 

Het gaat hard met het rooien van kastanjes op het plein. In februari legden er nog vier het loodje. Van de 135 kastanjes die er ooit stonden zijn er vanaf vanmiddag nog 100 over. 

De bomencarré dunt almaar verder uit. Ooit stonden er 135.  Alleen al de afgelopen drie jaar zijn er negentien verloren gegaan. Zestien door de gevreesde kastanjebloedingsziekte, de overige door aanrijdingen en wind. De gemeente durfde onlangs niet te zeggen waar de kaalslag eindigt. ,,Het is onduidelijk of er dit jaar nog meer moeten verdwijnen’', aldus een woordvoerder van de gemeente destijds in het Brabants Dagblad. 

Belangrijkste oorzaak

Met de paardenkastanjebloedingsziekte is de belangrijkste oorzaak voor het kappen van de bomen. Door de ziekte ontstaan op de bast van de boom roestbruine vochtige plekken die gaan ‘bloeden’ in de vorm van een stroperige vloeistof. Als deze vloeistof indroogt blijven op de bast korstvormige roestvlekken achter. Onder deze plekken sterft het weefsel af en ontstaan scheuren in de bast. De stichting Boom en Bosch constateerde enkele jaren geleden in een rapport al dat bijna alle paardenkastanjes op het plein ‘min of meer’ waren aangetast door de ziekte. ,,Door een structurele en stelselmatige snoei is het heel Paradebomenbestand een broeinest geworden voor een bacterie die in 2004 veel paardenkastanjes in Nederland aantastte.’'

De stichting pleitte ervoor om alle bomen tegelijk te kappen. Herplant zou het beste zijn ‘bijvoorbeeld in 2020-2021 als het nieuwe theater op de Parade zou zijn voltooid’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch