Volledig scherm
Duketown Spirit © Duketown Spirit

Er komt een Bossche whisky aan, maar die moet nog wel vier jaar rijpen in een vat

Do 13 jun. Whisky maken, dat leek Paul Kitzen van bierbouwerij D’n Draok ook wel wat. Dus zocht hij contact met de Bossche Stokers, een nieuwe distilleerderij op de Tramkade. De eerst lokale whisky wordt daarmee gestookt. Puntje: de drank moet nog vier jaar in het vat, dus wordt tussendoor vast Beer Brandy gemaakt. 

Door Bart Gotink

Als kleine, lokale bierbrouwer zocht Kitzen contact met de nieuwe stokers. ‘Een mooie, kleine ambachtelijke stoker', zag hij op de Tramkade. Daar werd vooral gin, wodka en likeur gemaakt. De brouwer en de stoker gingen testen met de inhoud van fusten bier die over waren van festivals. Daar zaten best drankjes tussen die smaken, vertelt Kitzen. ,,Maar eigenlijk wilde ik gewoon graag toewerken naar het maken van een echte Bossche whisky. Daar komt wel heel wat meer bij kijken.”

'Spannend hoe het rijpt’

Dan beland je in de wereld van Amerikaanse of Franse vaten, het mouten en gisten, de smaakverschillen bij formaten van het vat. Maar nu is het dan zover. Binnenkort gaat er twee dagen gestookt worden op de Tramkade en dan begint het rijpen. Vier jaar lang. ,,Het is heel spannend hoe het rijpt", vindt Kitzen. Maar iets te zien, dat is er voorlopig dus nog niet.

Volledig scherm
Duketown Spirit © Duketown Spirit

,,Dus hebben we nu besloten om ook elk jaar een Beer Brandy te maken.” Een echt Bosch product, want ook de labels zijn in Den Bosch ontworpen en gedrukt. De naam: Duketown Spirit. De eerst batch - 69 flessen - was in twee dagen weg. De Brandy is nog wel verkrijgbaar in Bossche horeca en bij een enkele slijter. Later dit jaar komt er weer een batch Brandy. Niet dezelfde, maar gerijpt op weer een andere houtsoort. Want ‘het moet wel leuk blijven’ en het laatste wat Kitzen wil is de stad overspoelen met dezelfde drank.

Maar vooral is het nog een paar Brandy's wachten, op die Bossche whisky. Het komt er echt aan. 

  1. Bossche M-side distantieert zich van racistische uitlatingen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    Bossche M-side distanti­eert zich van racisti­sche uitlatin­gen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    De M-side, de fanatieke FC Den Bosch-supporters, heeft zich in een statement op Facebook uitgesproken tegen racisme. Enkele supporters lieten zich afgelopen zondag vanaf de tribune racistisch uit richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. ‘Voor ons als FC Den Bosch-supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle, want dit kan en mag nooit meer gebeuren.’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch