Europa interessant voor Bosschenaren? Natuurlijk!
DEN BOSCH - De Europese Unie. Voor de meesten van ons een ver-van-mijn-bed-show. Debatplatform RUW Den Bosch probeert daar verandering in te brengen.
Waarom zou een boer in het buitengebied van Berlicum zich bezig houden met wat de Europese Unie doet? Of een bewoner van de binnenstad in Den Bosch? Volgens Ruud Geven van debatplatform RUW in Den Bosch zijn daar genoeg redenen voor.
Daarom organiseert RUW met behulp van subsidie van de Europese Commissie het ‘Europalab’. Een panel bestaande uit inwoners van Den Bosch en omgeving, gaat aan de slag met vier Europese onderwerpen: democratie, economie, de positie van de EU in de wereld en klimaatbeleid.
Manifest
Er volgen vijf openbaar toegankelijke avonden (de eerste op maandag 29 november en de laatste op dinsdag 22 maart 2021) en de panelleden schrijven een manifest dat naar de Europese Commissie gaat.
Dat klinkt behoorlijk theoretisch. ,,Maar”, zegt Geven, ,,de EU heeft invloed op regels in Nederland en daarmee ook op ons ‘burgers’.” De EU bepaald bijvoorbeeld het tempo waarmee klimaatplannen uitgevoerd gaan worden. ,,Die plannen raken ons allemaal.”
Gascrisis
Of denk aan de grote storing bij Facebook laatst, waardoor ook WhatsApp en Instagram niet werkten. ,,De EU heeft de macht om zo'n monopolie op te breken. Om van die bedrijven weer aparte bedrijven te maken.”
We moeten als burgers zelf instrumenten creëren om invloed uit te oefenen
En in hoeverre mogen deze bedrijven gegevens van hun gebruikers op slaan? ,,Over die regels buigt de EU zich momenteel.” De gascrisis, het wereldwijde tekort aan chips voor elektronische apparatuur: allemaal dingen die ons leven gaan beïnvloeden, allemaal dingen waar de EU een rol in kan spelen.
Landbouwsubsidies
,,En”, vertelt Geven, ,,Veertig procent van de Europese subsidies gaat naar landbouw. Brabant is natuurlijk bij uitstek een agrarische provincie. Dus is dit voor Brabantse boeren een heel belangrijk onderwerp.”
Dan was er voor Geven nog een reden om het Europalab te organiseren. ,,Alleen mensen die erop gestudeerd hebben, weten hoe de EU werkt. Er wordt nooit moeite gedaan om dat aan ‘de gewone burger’ uit te leggen", vertelt hij.
,,Er is eigenlijk ook geen publieke sfeer als het gaat om Europa. Er zijn bijvoorbeeld geen Europese kranten, mensen identificeren zich niet als inwoner van Europa.”
Een van de panelleden is Rosalie van Rossem (21). Zij wil graag meer leren over de Europese Unie. ,,Van de Nederlandse economie heb ik bijvoorbeeld op zich wel wat verstand, maar van het Europese beleid op economie niet.”
Mening uiten
Wat Van Rossem ook belangrijk vindt: ,,Mijn stem laten horen. Als jongere heb je weinig invloed op de EU, maar met dit manifest kun je toch iets van je mening uiten.”
De EU heeft de macht om een monopolie als Facebook op te breken
Dat vindt ook Geven: ,,We hebben al weinig invloed op de Nederlandse politiek, laat staan op de Europese. Juist daarom moeten we als burgers zelf instrumenten creëren om invloed uit te oefenen. Het manifest is daar een voorbeeld van.”
Overigens zoekt RUW nog meer panelleden, vooral voor de avond in februari over klimaatbeleid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Zo gaat het nu er nog maar één daklozenopvang is in Den Bosch
DEN BOSCH - Met de sluiting van het Inloopschip slaat de daklozenopvang in Den Bosch een bladzijde om. Er blijft nog slechts één opvang over, juist terwijl het aantal daklozen stijgt. Hoe zit dat? Hier volgt het antwoord op deze en zeven andere vragen. -
PREMIUM
Lunchcafé Le Figaro staat te koop: ‘Niet alleen een pak melk heeft een houdbaarheidsdatum’
DEN BOSCH - Wie ooit droomde van een eigen lunchcafé op de stoep van station Den Bosch moet snel zijn. Sinds kort staat Le Figaro te koop. De houdbaarheidsdatum van de eigenaar begint volgens hemzelf te verstrijken. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
In Bar Wijnig kun je wijn tappen uit 60 flessen: ‘Genieten, daar staat wijn voor’
DEN BOSCH - Er is een flinke verbouwing voor nodig, maar eind volgende maand moet Bar Wijnig van start gaan in een pand van de Bossche Verwersstraat. Tijdens carnaval vloeit daar vanuit een bierluik uitsluitend bier. Daarna gaat het vooral om wijn. Zestig soorten. Om zelf te tappen. -
-
-
PREMIUM
Het einde van de nieuwssite Bastion Oranje: ‘De doden had ik vaak eerder dan jullie’
DEN BOSCH - 25 jaar lang gaf hij met zijn lokale nieuwssite op eigen wijze kleur aan Den Bosch: Paul Kriele (77). Sinds 1 januari is hij gestopt met Bastion Oranje. Met pijn in het hart, dat wel. -
Update
Weergaloos doelpunt van Ahannach bezorgt FC Den Bosch eerste zege in meer dan twee maanden tijd
Eindelijk. Na zes nederlagen op rij boekte FC Den Bosch vrijdagavond weer eens een overwinning. Thuis tegen Jong PSV werd het 1-0 door een schitterende goal van Anass Ahannach.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch