Volledig scherm
Een kavel aan Beekveld bij de Poort van Berlicum is al verkocht. © Domien van der Meijden

Familie kan toch weide verkopen als bouwkavels bij Poort van Berlicum

BERLICUM - Er kunnen toch drie flinke woningen worden gebouwd aan de linkerzijde van de Runweg bij binnenkomst naar Berlicum vanaf de N279. Dit plan werd een tijd opgehouden door bouwinitiatieven aan de rechterzijde van de Runweg.

De initiatiefnemer van ‘De poort van Berlicum’ haalt opgelucht adem. Familie Van Santvoort had plannen bedacht om op de hoek van de Runweg met Beekveld drie bouwkavels uit te geven voor woningbouw. De grond, nu nog weiland, is eigendom van de familie. Maar de boel vertraagde.

Quote

Logisch om naar het grote geheel te kijken, maar dat hield voor ons in dat we lang moesten wachten

Teun van Santvoort, Familielid plannenmakers

,,Logisch”, zegt Teun van Santvoort. ,,Want Sint-Michielsgestel wilde dat ons bouwplan hand in hand werd bekeken met plannen die een ontwikkelaar heeft voor de rechterzijde van de Runweg, als je vanaf de N279 Berlicum komt binnenrijden. We noemen dit gehele stuk de Poort van Berlicum. Er moest een gebiedsvisie komen voor beide kanten van de Runweg.” 

Gemeente kwam er met andere initiatiefnemer niet uit

Maar de gemeente kwam er met de initiatiefnemers voor de rechterkant niet uit. ,,De belangen van de buurt strookte niet met die van de ontwikkelaar. De buurt wil veel meer groen, de ontwikkelaar meer woningbouw.”

Maar gelukkig voor Van Santvoort werd uiteindelijk toch groen licht gegeven voor een wijziging van het bestemmingsplan aan de linkerkant van de Runweg. ,,En nu hebben we een onherroepelijk plan, zonder bezwaarmakers. Dus kan de kavelverkoop beginnen.”

Een kavel is inmiddels al verkocht. Dat is de plek waar een compensatiewoning wordt gebouwd voor een vroeger gesaneerde woning aan Zuid-Willemsvaart 27. Die moest daar weg voor de ontwikkelingen van het natuurgebied van het Aa-dal. 

Spelen met grootte van kavels, wat overblijft wordt weide

,,De andere twee kavels zijn Ruimte voor Ruimte-kavels. Die kunnen samen maximaal 5200 vierkante meter verdelen. Maar kleiner kan het ook. Dan blijft er achter de achtertuin van die kavels een stuk weide over waar we een paar schapen kunnen laten grazen.”

Groene wal tussen woningen en industrieterrein

Tussen de kavels en de industriële bebouwing achter het bouwplan richting de Overbeeke komt een flinke strook van duizend meter groen. Zo wordt wonen en bedrijvigheid volgens de gemeente goed van elkaar gescheiden.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch