Volledig scherm
Frenken kreeg voor zijn negentigste verjaardag een boek met foto’s van zijn oeuvre. © Peter De Bruijn

‘Feestvarken’ schenkt schilderij aan Vughts Museum

VUGHT - ,,We hebben het samen uitgezocht”, zegt kleinzoon Jelani Ayari (22) uit Den Bosch. ,,Een kathedraal in een voormalige kerk. Het kunstwerk hangt hier mooi. Het plaatje is rond.”

Kunstenaar Jacques Frenken nam het gezegde ‘wie jarig is, trakteert’ gisteren heel letterlijk. Hij schonk ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag een schilderij uit zijn oeuvre aan het Vughts Museum.

,,Veel van zijn werk staat of hangt bij ons in de kamer in Den Bosch”, vervolgt kleinzoon Jelani die min of meer samenwoont met opa. ,,Meer mensen moeten kunnen genieten van zijn kunst. Ik schilder zelf ook. Dat creatieve zit in de familie.”

Vanwege de verjaardag van Frenken zijn er tot en met 20 maart in DePetrus enkele schilderijen uit de Vughtse periode van de kunstenaar te zien. In de Doopkapel staat een Zwarte Madonna. Het beeld van moeder Maria met kind is door Frenken verzaagd en daarna opnieuw geassembleerd. Het museum krijgt het kunstwerk in bruikleen.

Gemeenschappelijks

Quote

Glas-in-lood werk van Jacques door sloopha­mers vernietigd. Dat is respect­loos omgaan met kunst

Michel Goldsteen

,,We hebben iets gemeenschappelijks”, aldus voorzitter Henk Smeets van het Vughts Museum in zijn toespraak. ,,Wij hebben gezorgd voor het hergebruik van deze kerk. Jacques heeft gezorgd voor het hergebruik van allerlei beelden.”

Het museum heeft sinds kort ook een glas-in-lood raam van de veelzijdig kunstenaar in zijn bezit. ,,Ons slaapkamerraam in de voormalige bungalow aan de Eikenheuveldreef in Vught in 1960’’, legt Michel Goldsteen uit Vlijmen uit. ,,Het raam was een muzikaal schilderij voor mij. De vormen en kleuren spraken aan. Als we wakker werden en het zonlicht naar binnen viel, kleurde het glas-in-lood raam onze dag. Er zijn kerken en gebouwen gesloopt zoals de kerk op de Vliedberg in Vlijmen. Glas-in-lood werk van Jacques door sloophamers vernietigd. Dat is respectloos omgaan met kunst.”

Frenken vindt het treurig dat zijn kunst soms in gruzelementen gaat. ,,Ze hebben mij niet verteld dat de kerk in Vlijmen afgebroken werd” reageert hij. ,,Velp hebben ze ook kapot gemaakt. Je doet er niets tegen. In Horst blijft de kerk met mijn meesterwerk gelukkig wel overeind. Dat hebben de bisschop en pastoor zelfs beloofd.”

Kleurenorgel

De kunstenaar zit ondanks zijn leeftijd niet stil. ,,Ik schilder nu iets van vier bij twee meter met honderd kleurige dansende lijnen. Er ontstaat muziek. Het wordt een kleurenorgel.”

Frenken vindt het treurig dat zijn kunst soms in gruzelementen gaat. ,,Ze hebben niet verteld dat de kerk in Vlijmen afgebroken werd” reageert hij. ,,Velp hebben ze ook al kapot gemaakt. In Horst blijft de kerk met mijn meesterwerk gelukkig overeind. Dat hebben de bisschop en pastoor beloofd.”

Vanwege het jubileum zijn er tot en met 20 maart in DePetrus enkele schilderijen en ander werk uit de Vughtse periode van Frenken te zien.

Volledig scherm
Jacques Frenken werd zondag 90 jaar © Peter De Bruijn

In samenwerking met indebuurt Den Bosch