Volledig scherm
De versgekozen Brabanders van Forum voor Democratie poseren voor het eerst bij het provinciekantoor. © Richard Clevers

Forum voor Democratie arriveert op Brabants provinciekantoor: ‘Tijd van mediastilte is nu voorbij’

DEN BOSCH - De tijd van mediastilte rond de Brabantse afdeling van Forum voor Democratie is voorbij, kondigt voorman Eric de Bie aan. Zaterdagochtend arriveerden de versgekozen FvD’ers bij het provinciekantoor in Den Bosch. Ze stapten gezamenlijk binnen en moesten meteen heel wat kennismakingshandjes schudden.

Bijzonder schouwspel, zaterdagochtend rond 11 uur bij het provinciekantoor. ,,Zijn dat de mensen van Forum voor Democratie?”, vraagt iemand in de hal, wijzend op een groepje mannen dat buiten staat te wachten. 

Inderdaad hebben de FvD’ers zich aan de poort verzameld, om hun zetels in de Brabantse Staten te aanvaarden. Ze staan, nog net niet letterlijk dus, aan de poort te rammelen: acht mannen die het FvD-geluid in Brabant vanaf volgende week officieel als Statenlid laten horen. De negende man, topschaker Loek van Wely, is deze ochtend verhinderd, maar zal op een ander moment alsnog zijn krabbel zetten. Voor het eerst poseren de aanwezige acht desgevraagd voor het provinciekantoor: daar zijn ze dan.

Er worden handjes geschud. Hagar Roijackers die toevallig ook net aan komt fietsen, stelt zich voor. ,,Ik was lijsttrekker van GroenLinks", stelt ze zich voor aan de mannen.

Volledig scherm
De Brabanders die namens Forum voor Democratie de Staten ingaan, stellen zich voor. Hier aan Hagar Roijackers van GroenLinks, die per fiets arriveert. © Richard Clevers

Enig cynisme is er ook. ,,Ze komen vast in auto's met geblindeerde ramen", had Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant bijvoorbeeld van tevoren gegrapt, doelend op de mediastilte die de provinciale FvD’ers tot nu toe verkozen.

Kopjes koffie drinken

Die mediastilte is nu echter wel voorbij, kondigt Eric de Bie, voorman van FvD Brabant aan. Over plaats en tijd van de eerste gesprekjes met de informateur doet hij geen mededelingen, maar De Bie zal her en der heel wat kopjes koffie drinken, belooft hij. ,,Op z'n Brabants.” De Bie zegt zich te realiseren dat andere partijen behoefte hebben aan een nadere kennismaking. Die komt er nu dus ook. Inhoudelijk wil de lijsttrekker echter nog altijd niets kwijt over coalitievorming en wat dies meer zij. ,,Het is een precair proces”. En: ,,Een broedende kip moet je niet storen", wil hij slechts kwijt. 

De Bie gaat de gesprekken met de informateur samen met partijgenoot Hans Smolders in, vertelt hij. Smolders was lijstduwer bij Forum, maar werd met een overweldigend aantal voorkeurstemmen toch verkozen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch