Volledig scherm
PREMIUM
Plebaan Vincent Blom, met links van hem een acoliet met een originele ''Christus-doorn', de meest precaire relikwie van de Sint-Jan © Chris Korsten

Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

Bij het Jheronimus Bosch Art Center maken vierentwintig novieten zich op voor het cortège -een duur woord voor plechtige optocht- richting de kathedraal. Onder wie Vincent Blom. Hij oogt relaxed. “Ik ben nu anderhalf jaar noviet, maar geloof niet dat ik straks innerlijk een grote verandering zal ondergaan. Het hart is bepalend, hè?”, benadrukt de plebaan. “Dat neemt niet weg dat mijn verbondenheid met Jerusalem en andere delen van het Heilig Land diep geworteld is. Vorige zomer heb ik zelfs het genoegen gehad om in de Heilig Grafkerk een dienst te begeleiden in aanwezigheid van een groep meegereisde parochianen van de Heilige Oda uit Sint-Oedenrode.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch