Volledig scherm
PREMIUM
Plebaan Vincent Blom, met links van hem een acoliet met een originele ''Christus-doorn', de meest precaire relikwie van de Sint-Jan © Chris Korsten

Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

Bij het Jheronimus Bosch Art Center maken vierentwintig novieten zich op voor het cortège -een duur woord voor plechtige optocht- richting de kathedraal. Onder wie Vincent Blom. Hij oogt relaxed. “Ik ben nu anderhalf jaar noviet, maar geloof niet dat ik straks innerlijk een grote verandering zal ondergaan. Het hart is bepalend, hè?”, benadrukt de plebaan. “Dat neemt niet weg dat mijn verbondenheid met Jerusalem en andere delen van het Heilig Land diep geworteld is. Vorige zomer heb ik zelfs het genoegen gehad om in de Heilig Grafkerk een dienst te begeleiden in aanwezigheid van een groep meegereisde parochianen van de Heilige Oda uit Sint-Oedenrode.”

 1. Kaaihal tóch gebruiken als tijdelijk theater, tegen wil van B en W Den Bosch in
  PREMIUM

  Kaaihal tóch gebruiken als tijdelijk theater, tegen wil van B en W Den Bosch in

  DEN BOSCH - Het Theater aan de Parade wil de nieuw te bouwen Kaaihal op de Tramkade in Den Bosch toch gebruiken als tijdelijk theater. Maar dan moet wél definitief bekend zijn wanneer het huidige theater gesloopt wordt. En moet de nieuwe er op dat moment ook staan. Daarmee houden directie en bestuur van het theater, tegen de zin van het college van B en W in, vast aan de Kaaihal als tijdelijk theater.
 2. Dakloze man bij Bossche Kruidvat betrapt bij 
stelen van 25 pakken koffie: ‘Meneer blijft maar doorgaan’
  PREMIUM

  Dakloze man bij Bossche Kruidvat betrapt bij stelen van 25 pakken koffie: ‘Meneer blijft maar doorgaan’

  DEN BOSCH - Pakken koffie zijn een favoriete buit van winkeldieven. Bij een heler hopen ze er nog iets voor op te strijken. Met het stelen van één pak kom je niet ver. Daarom ging een Bosschenaar (53) er twee maanden geleden bij een Kruidvat-filiaal aan de Hoge Steenweg vandoor te gaan met 25 pakken. Het viel beveiligers op dat hij met een lege Big Shopper binnenkwam en zonder te betalen vertrok met een uitpuilend exemplaar. De man stond deze week terecht bij de politierechter.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch