Volledig scherm
De koks Ferry van Daal, Mitch Damen en Niels Schweig. © Chris Korsten

Galadiner daklozenopvang Inloopschip Den Bosch in sprookjesachtige sfeer

DEN BOSCH - Een groep van 35 dak- en thuislozen heeft donderdagavond in het Inloopschip een galadiner aangeboden gekregen. Het diner is betaald uit de opbrengst van ingezamelde PET-flessen, ruim 46.000 in totaal. Ze zijn bijeengebracht door studenten van een twaalftal opleidingen van de Avans Hogeschool in vier verschillende steden. Dit onder het motto Pet for Charity.

Het is een beetje dringen geblazen in de niet al te ruim bemeten keuken van de opvanglocatie aan de Hinthamerstraat. Desondanks zijn chef-kok Ferry van Daal, Mitch Damen en Niels Schweig erin geslaagd een appetijtelijk (zesgangen)diner te bereiden. 

,,Normaal werken we namens de Compass Group op de SAP-locatie in Den Bosch. Dít doen we geheel vrijwillig. Ja, zoiets geeft eerlijk gezegd een voldaan gevoel”, doet Van Daal uit de doeken.

Binnen in de 'eetzaal', waar opvangmedewerker Abu Aoulad er alles aan heeft gedaan om een bijna sprookjesachtige sfeer te creëren, wachten de gasten geduldig op de volgende gang die geserveerd wordt.

Kerstdiner

De meesten zijn gehuld in chique kleding, waardoor het lijkt alsof hier sprake is van een vervroegd kerstdiner. Drie muzikanten zijn present om de sfeer te optimaliseren. Femke van de Water (zang), Merve Akar (viool) en Femke Holleman (gitaar) etaleren met zichtbaar plezier wat ze muzikaal zoal in hun mars hebben.

‘Kan ik best wel gebruiken’

Een van de gasten is Julitta Tonies (51). ,,Leuk, zo'n galadiner. Kan ik best wel gebruiken. Ik heb een hele periode geworsteld met een serieus alcoholprobleem. Zoals het er nu naar uitziet, ben ik eindelijk van dat probleem verlost. Maar het heeft allemaal nogal wat impact gehad op mijn leven. Mijn eigen ambulante vishandel liep spaak, en mijn huis moest ik verkopen”, vertelt ze openhartig. 

Nieuwe woonsituatie

,,Momenteel slaap ik in het Inloopschip. Gelukkig heb ik een reëel uitzicht op een nieuwe woonsituatie, in een mooie natuurlijke omgeving met koeien en paarden. Daar zie ik enorm naar uit!”

,,Voor ons snijdt het mes van twee kanten. Op de eerste plaats hebben we eraan bijgedragen om dit galadiner mogelijk te maken. Aan de andere kant zijn we lekker milieubewust bezig geweest. De duizenden PET-flessen worden namelijk allemaal gerecycled”, aldus Matthieu van Waardenburg, als vestigingsmanager werkzaam bij de Compass Group.

  1. Uniek kijkje op de steigers: historische vondsten bij de buren van Jeroen Bosch
    PREMIUM

    Uniek kijkje op de steigers: histori­sche vondsten bij de buren van Jeroen Bosch

    DEN BOSCH - Natuurlijk zat niemand te wachten op het instorten van het Pearle-pand op de Markt in Den Bosch. Maar voor bouwhistoricus Ronald Glaudemans en zijn collega’s was het een buitenkans om langdurig archeologisch speurwerk te verrichten. Want het pand stond naast de Kleine Winst waar Jeroen Bosch heeft gewoond en zou hebben geschilderd. Maandag kregen genodigden een uniek kijkje achter de steigerschermen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch