Volledig scherm
Lachgaspatronen en ballonnen waarmee vooral jongeren lachgas inhalleren. © ANP

Gebruik lachgaspatronen neemt een vlucht in Den Bosch: politie lacht niet

DEN BOSCH - Verspreid over het Prins Hendrikpark, de Pettelaarse Schans en het Fluitenkruid lagen er afgelopen zomer en herfst ruim honderd. Op een parkeerplaats in de Schutskamp vond de politie er zelfs een paar honderd in één keer: lachgaspatronen. 

Ook in Den Bosch heeft het inhaleren van lachgas een vlucht genomen. Jongeren doen dat om een kick te krijgen. Waren er in 2015 nog slechts vier meldingen, in 2016 en 2017 waren dat er steeds rond de dertig.

Hoewel geen overlast bekend is, juicht de politie Oost-Brabant het toe dat de verkoop eventueel aan banden wordt gelegd. Ook het kabinet wil dat de verkoop van lachgaspatronen aanpakken. Het gebruik van de metalen capsules blijkt op termijn voor schade te kunnen zorgen. Het zou kunnen leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen door krijgen.

Ouders

Behalve de lachgaspatronen vinden agenten bij de capsules ook ballonnen. Gebruikers spuiten het gas in de ballonnen en laten het vervolgens in de mond leeglopen. Zonder ballon bestaat de kans op bevriezingsverschijnselen van de longen. ,,Als we jongeren met ballonnen zien, dan pakken we ze af. En als wij jongeren aantreffen die lachgas aan het gebruiken zijn, dan gaan wij in gesprek met de jongeren en hun ouders", aldus de woordvoerster.

Narcosemiddel

Lachgas werd lang geleden in de medische wereld in gebruik genomen als narcosemiddel. Ook wordt het gas als conserveermiddel gebruikt voor zelfgemaakte slagroom. Door een lachgascapsule toe te voegen aan de slagroom in een spuitbus blijft deze langer houdbaar. Tien lachgasballonnetjes staan volgens het Nederlands Instituut voor Volksgezondheid (RIVM) gelijk aan een narcose van een kwartier. ,,Wat doet herhaald kortdurend zuurstofgebrek door lachgas met jonge hersenen? Daar maken we ons wel zorgen over'', aldus Marlies van Goor, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos Instituut en auteur van een informatiefolder over lachgas.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch