De drie eigenaren van de nieuwe sportschool in Empel vlnr. Mathijs Roosen, Rick Mertens, Koen van Meurs.
Volledig scherm
De drie eigenaren van de nieuwe sportschool in Empel vlnr. Mathijs Roosen, Rick Mertens, Koen van Meurs. © Roel van der Aa

Geen ontblote bovenlijven bij de gewichten van Empelse sportschool

EMPEL - Crossfit Duketown verhuist naar een grotere ruimte in Empel. Met alleen gymleraren aan het roer, is het niet alleen trainen, maar ook pedagogisch verantwoord.

Geen ontbloot bovenlijf. Dat is één van de regels van Duketown. Mede-eigenaar Rick Mertens legt uit: ,,Bij ons is het motto: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dus laten we ook bij het gewichtheffen gewoon onze sportkleren aan.”

Onderwijs

Samen met Mathijs Roosen en Koen van Meurs startte hij twee jaar geleden met Duketown, een sportschool gespecialiseerd in crossfit. ,,We zijn allemaal docent lichamelijke opvoeding en hebben ook in het onderwijs gewerkt. Daardoor hebben we veel ervaring met lesgeven, veilig bewegen en natuurlijk het creëren van een veilig leerklimaat. Bij ons hangt er niemand buiten en mag iedereen sporten op zijn of haar eigen niveau.”

De drie oprichters van crossfit Duketown.
Volledig scherm
De drie oprichters van crossfit Duketown. © Sophie Fleur Verbiesen

Fitste mensen van de wereld

Crossfit als sport is nog redelijk nieuw in Nederland. ,,In de Verenigde Staten bestaat het al sinds de jaren negentig. We zijn in 2009 zelf begonnen met de sport en in 2011 bezochten we de Crossfit Games: een soort WK voor de fitste mensen van de wereld.” 

Ze waren allemaal erg enthousiast. Omdat ze net waren begonnen als docent, werd het idee voor een eigen ‘crossfit box’ langzaam uitgewerkt. Zelf veel trainen, van fouten leren en netwerken natuurlijk. 

,,Crossfit bestaat uit drie onderdelen: gymnastics met squads, sit ups en push ups, dan is er een stuk cardio met bijvoorbeeld hardlopen en tot slot heb je het gewichtheffen nog. De oefeningen lijken erg op dingen die je in het dagelijks leven doet: een boodschappentas dragen of een doos op de zolder tillen.”

Quote

De oefeningen lijken erg op dingen die je in het dagelijks leven doet: een boodschap­pen­tas dragen of een doos op de zolder tillen

Rick Mertens

Buitenspelen

Ook voor tieners en kinderen (vanaf acht jaar) is er ook crossfit. ,,Hierbij maken we natuurlijk volledig gebruik van onze ervaringen als gymdocent. En we bootsen het buitenspelen na. Dus denk aan klimmen, klauteren, balansoefeningen, en het opbouwen van conditie en coördinatie. En dat allemaal spelenderwijs.” 

Toch richten ze zich vooral op volwassenen. ,,De wisselwerking tussen het onderwijs en crossfit is super!” Op 1 september vanaf 12.00 uur is de officiële opening van de sportschool.

  1. Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta
    PREMIUM
    UPDATE

    Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta

    DEN BOSCH - Nu een nietszeggend stukje Dieze in een redelijk troosteloze omgeving. Daar gaat verandering in komen. Een waterplein met een nieuwe lage Diezebrug moet de blikvanger van de Stadsdelta aan de Dieze in Den Bosch worden. Met daaromheen op de Kop van het Zand en Orthenpoort-Zuid torenflats van zeventig meter hoog en in totaal 1300 woningen. De Tramkade blijft voor een deel de speeltuin voor creatievelingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch