Volledig scherm
Er gaat een streep door de nieuwe Kaaihal als tijdelijk theater op de Tramkade. © BiermanHenket

Geen tijdelijk theater in nieuwe Kaaihal op Tramkade

UPDATEDEN BOSCH - Er komt geen tijdelijk theater in een nieuw te bouwen Kaaihal achter de Verkadefabriek op de Tramkade in Den Bosch. Volgens het college van B en W  is het financiële risico te groot om miljoenen te steken in een nieuwe hal voor vijf jaar of wat langer (de 5+ variant). 

Pas in juni 2020 is het zeker of het nieuwe theater gebouwd wordt. Het is daarom volgens B en W nu niet mogelijk te besluiten het beschikbare geld voor een tijdelijke theatervoorziening in te zetten. Daarnaast vindt het college dat de exploitatierisico’s van de 5+ variant te groot zijn.

Wel een nieuwe culturele hotspot

B en W willen wel de mogelijkheden (laten) onderzoeken om in de toekomst een nieuwe culturele hotspot in de Kop van het Zand te bouwen. Die hotspot is dan bestemd voor dance, urban, experiment en evenementen voor jongeren. ,,Een toekomstgerichte culturele plek met een ander aanbod dan nu.’’ 

De gemeente wil daarover met culturele partijen in gesprek, waaronder de Stichting Alles Voor De Kunst die het initiatief voor een nieuwe Kaaihal nam. De verwachting is dat er begin 2020 een nieuw voorstel op tafel ligt. Die nieuwe culturele hotspot wordt onderdeel van een nieuwe visie op de ontwikkeling van de Kop van ’t Zand.

Risico is te groot

Voor een tijdelijk theater in een nieuwe Kaaihal zou het theater 2,1 miljoen euro in de nieuwe hal moeten steken. Anders was niet tot een sluitende exploitatie te komen. De gemeente vindt als aandeelhouder van het theater het risico te groot omdat onduidelijk is of het om de exploitatie van twee of drie jaar gaat. 

En de gemeente kan pas definitief groen licht geven als een contract is aangegaan met de bouwer van het nieuwe theater. Dat staat pas in juni 2020 op de rol en is te laat om nog een nieuwe Kaaihal te bouwen. 

De beslissing van B en W houdt in dat de directie van het Theater aan de Parade op zoek moet naar een andere plaats voor een tijdelijk theater. Bij de vorige theaterplannen was daar de Cathrienkerk voor in beeld en de afgelopen maanden is vanuit een aantal politieke partijen al geopperd om de nieuwe entertainmenthal bij de Brabanthallen als tijdelijk theater te gebruiken. 

Tijdelijk theaterdirecteur Gijsje van Honk wil het namens Jan van der Putten van Stichting Alles Voor De Kunst vooralsnog bij een korte reactie laten. ,,Dat dit teleurstellend is, is helder. Het moment is voorbij en het is afwachten wat er gaat gebeuren. Dit college wil het niet en dat was twee maanden geleden al helder. Punt’’, aldus Van Honk. 

bd.nl/theaterdenbosch

  1. Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    ROSMALEN - In tegenstelling tot wat de politie zegt, heeft Joey D. naar eigen zeggen dinsdagmiddag niet geschoten. Dat heeft hij via sms aan zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten. Kuijpers heeft vanuit zijn kantoor in Amsterdam contact met zijn cliënt, die zich met een vuurwapen verschanst heeft in zijn huis in Rosmalen. Hij belandde volgens de politie in een vuurgevecht met agenten toen zij hem dinsdagmiddag probeerden te arresteren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch