Volledig scherm
Rondleiding over het voormalige kazerneterrein van Fort Isabella. © Peter de Bruijn

Geld provincie voor Fort Isabella in Zuidwaterlinie

DEN BOSCH/VUGHT - Fort Isabella kan een fors bedrag van de provincie tegemoet zien om het monument op te knappen of verder te ontwikkelen. In de pot van ruim 764.000 euro die beschikbaar gesteld wordt voor de stellingen Heusden-Den Bosch in de Zuidwaterlinie is  de grootste hap (320.000 euro) voor het herstel van de vestingwallen van het fort.  En nog eens 146.000 euro voor een fiets- en wandelbrug over het Drongelens Kanaal naar de kazerne. 

Bij de Mayse Overlaat in het Drongelens Kanaal moet een steiger komen om vaararrangementen mogelijk te maken. De provincie trekt daar ruim 70.000 euro voor uit. De plannen voor een opstappunt om te kunnen varen van Bastion Anthonie naar het Kwartier van Brederode (Den Dungen) en een opstappunt bij het Kruithuis in Den Bosch kunnen allebei rekenen op 42.500 euro. Voor de pontverbinding tussen Oud Herlaer en Kasteel Maurick is 66.000 euro beschikbaar. 

Uitkijkpunt Gement

Een uitkijkpunt op Vlijmens grondgebied met zicht op de Gement, de eendenkooien en de Hollandse Dijk kan 76.800 euro van de provincie tegemoet zien. Voorwaarde bij alle projecten is wel dat ook de betrokken gemeenten een soortgelijk bedrag investeren. 

De Zuidwaterlinie is een van de oudste en langste verdedigingswerken tégen en mét het water. De linie loopt van Bergen op Zoom tot Grave en verbindt elf vestingsteden met elkaar. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch