Volledig scherm
Kinderboekwinkel Nooitgenoeg © Bart Gotink/BD

Genoeg geweest: kinderboekwinkel Nooitgenoeg in Den Bosch stopt

Wo 7 nov. Het is langzaam een met uitsterven bedreigde winkelsoort, die van het kinderboek. Per 15 december sluit kinderboekenwinkel Nooitgenoeg in de Stoofstraat, na 23 jaar te hebben bestaan. 

Volledig scherm
Stephanie de Coo van kinderboekwinkel Nooitgenoeg © Bart Gotink/BD

Door Bart Gotink

Het is niet om financiële redenen dat ze stopt, benadrukt Stephanie de Coo. Nee, De Coo wil zich vooral toeleggen op haar andere passie: het illustreren van kinder- en prentenboeken. ,,Dat wilde ik al toen ik begon met de winkel, maar het runnen van Nooitgenoeg neemt meer tijd in beslag dan ik had gedacht. Daarmee is het eigenlijk niet te combineren.”

Den Bosch past daarmee wel in een rijtje steden waar de zelfstandige kinderboekwinkel het uiteindelijk aflegt. In Tilburg trok de winkel in bij een ‘normale’ boekwinkel, in Amsterdam, Maastricht en Purmerend stopte afgelopen jaren kinderboekenwinkels. ,,Je moet dit vak ook niet gaan doen als je rijk wilt worden", zegt De Coo daarover. Dat is ook de reden dat ze naast boeken ook andere spulletjes en spelletjes verkoopt. De Coo heeft nog enige tijd gezocht naar een opvolger, maar heeft zelf geen zin meer om jaren te wachten tot zo'n overname geregeld is. Tot 15 december zal de winkel langzaam worden leeggekocht, inclusief een deel van de inboedel. De rest van Nooitgenoeg’s collectie blijft in de stad en krijgt onderdak bij Adr. Heinen. 

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
Kinderboekwinkel Nooitgenoeg © Bart Gotink/BD

En zo komt er een eind aan Nooitgenoeg, dat De Coo zelf 17 jaar heeft gerund. Haar bestverkochte boek? ,,Misschien wel Rupsje Nooitgenoeg, heeft vast met de naam van de winkel te maken.” Haar eigen favoriet? ,,Momenteel is dat Lampje, een veel bekroond boek. Een mooi en eigenzinnig verhaal.” Wat ze het meest gaat missen? ,,Uiteraard de klanten. De kinderen die zeventien jaar geleden een boek kwamen kopen, kopen nu weer een boek voor hun kinderen. De volgende generatie komt in de winkel. Dat vind ik mooi.”

Volledig scherm
Kinderboekwinkel Nooitgenoeg © Bart Gotink/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch