Volledig scherm
© ANP XTRA

Gerechtshof veroordeelt Bosschenaar voor mishandeling dakloze man na val uit raam

DEN BOSCH - Een Bosschenaar (58) die door de rechtbank was vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een dakloze man is door het gerechtshof veroordeeld tot een jaar celstraf. Ook moet hij ruim 4.900 euro (im)materiële schade betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 15 maanden celstraf waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De Bosschenaar stond vorige maand bij het gerechtshof terecht nadat hij drie jaar geleden de dakloze man zwaar zou hebben mishandeld. Hij zou dat hebben gedaan nadat het slachtoffer tijdens een ruzie uit het raam zou zijn gevallen uit een huis in de Bossche binnenstad. Beiden waren daar op bezoek. De Bosschenaar zou tevergeefs hebben geprobeerd om de man aan een been naar binnen te trekken. Daarna viel de man met zijn hoofd naar beneden op straat.

Klaplong en ribbreuken 

Volgens de rechtbank was er genoeg bewijs dat het slachtoffer werd geschopt en geslagen met een kandelaar. Maar het letsel (onder meer een klaplong en meerdere ribbreuken) zou volgens de rechtbank ook kunnen zijn veroorzaakt door de val uit het raam.

Volgens de bewoner werd het slachtoffer herhaaldelijk door de Bosschenaar geslagen met de kandelaar en gestompt. Maar volgens de Bosschenaar was de bewoner juist degene die er op los had geslagen. ,,Ik heb nog steeds niks tegen hem. Ik had een goede klik met hem’’, zei de verdachte tijdens de rechtszitting.

Snijwond aan een arm 

Tijdens de zitting bij het gerechtshof zei advocaat-generaal M. de Vries vorige maand dat er genoeg bewijzen zijn dat de Bosschenaar het slachtoffer heeft verwond met de kandelaar. Volgens haar blijkt dat vooral uit een snijwond aan een arm waaraan het slachtoffer moest worden geopereerd tijdens een twee weken durend verblijf in het ziekenhuis.

Advocaat Yannick Quint vroeg het hof om vrijspraak. Hij zei geen waarde te hechten aan de verklaringen van de bewoner. Het feit dat DNA van de verdachte is aangetroffen op de kandelaar vormt volgens hem geen bewijs dat zijn cliënt het slachtoffer daarmee heeft geslagen. Voor inbeslagname zou de kandelaar zijn schoongemaakt. sluit. Ook zouden betrokkenen tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd.

Maar in het arrest zegt het hof het niet eens te zijn met de advocaat. De Bosschenaar gaat in cassatie.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch