Volledig scherm
Het archief van de in december 2018 overleden Jan Verhoeff is overgedragen aan het Stadsarchief in den Bosch. © Marc Bolsius

Geschiedschrijving in beeld van Jan Verhoeff naar archief erfgoed Den Bosch

DEN BOSCH - Maar liefst acht meter aan ordners met foto-negatieven en nog eens onmetelijk veel digitaal vastgelegd fotowerk. Met daarop de geschiedenis van Den Bosch en de regio van de jaren zeventig tot en met 2007 in beeld. Woensdagmorgen is het archief van fotograaf Jan Verhoeff van het Brabants Dagblad overgedragen aan de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch. 

Het archief is volgende week al te raadplegen. ,,Maar het duurt nog wel wat jaartjes om het volledige archief te ontsluiten, op personen en onderwerpen’’, geeft stadsarchivaris Rolf Hage het immense werk aan. De op 1 december vorig jaar overleden Verhoeff (74) maakte alleen al voor het Brabants Dagblad tussen de 70.000 en 80.000 foto's.

Die fotograaf met dat petje

Verhoeff, die fotograaf met dat petje, hield zijn archief nauwkeurig bij. ,,In tal van schriftjes was precies te zien welke foto waar te vinden was’’,  aldus echtgenote Jaco Verhoeff. Overigens niet alleen per onderwerp, maar ook per jaar. En over de foto’s in het digitale tijdperk was op de computer keurig een document aangemaakt met waardevolle informatie. 

Hage: ,,We zullen best foto’s zien die we niet herkennen: de mensen niet of de situatie niet. Maar dan nog kunnen ze iets zeggen over een bepaalde periode.’’ In het overgedragen archief zit natuurlijk een breed overzicht van het carnaval in Oeteldonk. En dan vooral ook van het jeugdcarnaval, waar het hart van Verhoeff lag. 

Volledig scherm
Rolf Hage (rechts) en Rob van de Laar van Erfgoed 's-Hertogenbosch bij een deel van het archief van fotograaf Jan Verhoeff. © Jos van de Ven/BD
 1. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 2. Irritatie bij Werkwarenhuis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’
  PREMIUM

  Irritatie bij Werkwaren­huis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’

  Wo 16 okt. De plannen voor een nieuw te bouwen Kaaihal wekken veel irritatie op bij de uitbaters van het naastgelegen Werkwarenhuis op de Tramkade. In een ingezonden brief aan de gemeenteraad geven de initiatiefnemers van het Werkwarenhuis en Social Label dat met dat de komst van een nieuwe hal ‘de inkomsten van het Werkwarenhuis grotendeels wegvallen’. ,,Met alle gevolgen van dien.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch