Volledig scherm
Een Gestelaar moest zijn wapenvergunning inleveren nadat zijn revolver werd gestolen door zijn zoon. © Rob Engelaar

Gestelaar (31) voelt zich bedreigd door motorbende en steelt revolver van vader

DEN BOSCH - De Gestelaar (31) dacht vorig jaar dat een motorbende achter hem aan zat. Volgens hem pakte de politie dat niet goed aan. Daarom nam hij zelf maatregelen. Hij ging er vandoor met de revolver die zijn vader thuis in een kluis had opgeborgen. Tijdens een huiszoeking vonden agenten het wapen dat was geladen met zes kogels. Woensdag stond hij terecht. 

,,U komt nu stabiel over. Maar u was destijds niet uzelf. U leefde in een soort nachtmerrie’’, zegt politierechter Kap-Knippels tegen de Gestelaar. Uit een rapport van de reclassering blijkt dat de man psychotisch was. Daarom werd hij behandeld bij de Reinier van Arkel groep. ,,Toen ik daar weg ging voelde ik mij niet veilig‘’, benadrukt de Gestelaar die zegt dat hij nu op tijd medicijnen slikt en contact heeft met behandelaar.

Quote

Toen ik daar weg ging voelde ik mij niet veilig

Verdachte

‘Het is vervelend’

Hij kijkt strak voor zich uit en heeft geen oog voor zijn ouders op de publieke tribune. Na terugkomst van vakantie ontdekte zijn vader dat de revolver met holster en munitie waren gestolen. Hij deed aangifte tegen zijn zoon en het duurde niet lang of de buit werd gevonden in het huis van de zoon. ,,Fijn dat u de agenten waarschuwde dat ze voorzichtig moesten zijn’’, zegt de rechter.

Quote

Fijn dat u de agenten waarschuw­de dat ze voorzich­tig moesten zijn

Verdachte

Ze vraagt of de Gestelaar weet dat zijn vader (lid van een schietsportvereniging) door de diefstal zijn wapenvergunning kwijt is. Daar zegt hij niets van te weten (‘Het is vervelend’). En waarom hij het wapen niet terug heeft gegeven aan zijn vader? Daar zegt hij niet meer bij stil te hebben gestaan.

Vergoeding 

Vader wil 100 euro als vergoeding voor het wapen. Ook wil hij 500 euro die zijn zoon zou hebben gestolen uit de kluis. ,,Die honderd euro wil Ik wel betalen. Maar ik heb geen geld gestolen’’, zegt de Gestelaar.

Daar voegt zijn advocaat nog iets aan toe. ,,De sleutel van de kluis lag in een bureau. Dat is een stukje eigen schuld. Alsof je een sleutel onder de deurmat legt’’, zegt hij. ,,Dat slaat nergens op’’, zegt de vader.

Quote

De sleutel van de kluis lag in een bureau. Dat is een stukje eigen schuld

Verdachte

De officier van justitie vindt dat vader via een aparte procedure moet proberen om verhaal te halen wat betreft de 500 euro. Voor de stelen van het wapen met munitie eist hij 120 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf. Ook moet hij zich aan voorwaarden van de reclassering houden zoals behandeling (eventueel in een kliniek). Verder moet hij 100 euro als vergoeding betalen.

Geen oogcontact  

De rechter vonnist grotendeels zoals geëist. Maar zij laat het bij een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden.

De hele zitting heeft de Gestelaar geen oogcontact gezocht met zijn ouders. De zoon is het eerst bij de deur van de zittingszaal. Daar kijkt hij heel even naar zijn moeder. Ze lijkt het niet te zien.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch