Volledig scherm
Het Keltische Kruis van Nuland. © Peter van Huijkelom

‘Gestolen’ kruis Nuland is in onderhoud, maar het kerkbestuur wist dat niet

NULAND/ROSMALEN - Het verdwenen Keltische kruis uit Nuland blijkt niet te zijn gestolen, maar is in onderhoud. Het kerkbestuur was daar alleen niet van op de hoogte gesteld. Dat meldt Hoedemakers bouw en ontwikkeling uit Rosmalen, bij wie het kruis wordt opgeknapt.

Het bedrijf heeft volgens een woordvoerster een vijfjarig contract met de gemeente Den Bosch voor regulier onderhoud van onder meer het Keltische kruis aan de Kerkdijk. ,,Alleen bleek het kerkbestuur niet van het onderhoud op de hoogte te zijn gebracht”, aldus de woordvoerster. Het kruis wordt binnen een maand weer op zijn vertrouwde plek teruggeplaatst.

Vicevoorzitter Herman Roelofs (74) van het kerkbestuur: ,,Raar, maar ik ben wel zeer blij. De kerk is eigenaar van het kruis, de polderkerk en de grond. Het klopt dat de gemeente het onderhoud heeft. Dat is contractueel zo vastgelegd.”

Aangifte

Een oplettende wandelaar miste het Keltische kruis bij de polderkerk te Nuland, op de hoek van de Nulandsestraat en de Kerkdijk. Hij melde dit afgelopen maandag bij Roelofs. Die nam poolshoogte en deed digitaal aangifte bij de politie van diefstal van het kruis. De aangifte is woensdag weer ingetrokken.

Het kruis is in het jaar 2000 is het Keltisch Kruis geplaatst ter gelegenheid van 2000 jaar Christendom, 700 jaar Parochie Heilige Johannes’ Onthoofding Nuland en het 40 jarig priesterschap van Pastoor/Deken Gerard Verbakel.

  1. Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigingen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

    Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigin­gen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

    FC Den Bosch – Excelsior is zondagmiddag tijdelijk gestaakt. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel in de Keuken Kampioen Divisie na 28 minuten stil omdat Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira zich racistisch bejegend voelde door de aanhang van de thuisclub. De club zegt in een reactie dat het voorval ‘een onnodig beladen sfeer’ heeft gekregen en dat er geen sprake is van racisme.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch