De Gouden Leeuw wijkt voor Hudson's Bay
Volledig scherm
De Gouden Leeuw wijkt voor Hudson's Bay © Bart Gotink/BD

Gouden leeuw keert voorlopig niet terug in Bossche binnenstad

StraatbeeldDi 31 mrt. De Gouden Leeuw die aan de Markt stond keert voorlopig niet terug in het Bossche straatbeeld. Het beeld ligt opgeslagen in een depot in Bergeijk, nadat het beeld regelmatig aangereden werd in de binnenstad.

Het beeld stond al jaren voor het pand waar eerder de V&D en Hudson's Bay in zaten, maar de afgelopen jaren werd het leeuwtje enkele keren aangereden. Dat leverde vooral schade op aan de sokkel.

De Gouden Leeuw wijkt voor Hudson's Bay.
Volledig scherm
De Gouden Leeuw wijkt voor Hudson's Bay. © Bart Gotink/BD

Genoeg was genoeg, vond de gemeente Den Bosch, en dus werd in februari het beeld van de plek gehaald en naar Bergeijk gebracht. Daar zit restaurateur Jack van Bommel met zijn bedrijf Klooster & Beeld. Daar ligt het in opslag mét beschadigde zuil. Dat komt volgens Van Bommel omdat de gemeente nog niet weet waar het beeld geplaatst gaat worden. 

,,Ik denk dat we de zuil al drie keer hebben gerepareerd", legt hij uit. ,,Aan de Markt stond het op een ongelukkige plek, vlakbij de weg en dan ook nog eens in een bochtje. Daarnaast is het een vrij hoog beeld met de zuil verankerd in de grond. Als daar dan tegenaan wordt gereden, dan komen er breuken in de zuil", aldus Van Bommel. ,, De leeuw is nagenoeg ongeschonden, die hebben we drie jaar geleden nog helemaal opnieuw verguld, dat is nu voorlopig niet meer nodig.”

De gemeente is op zoek naar een andere geschikte plek in de binnenstad. Wanneer de leeuw wordt geplaatst is nog niet bekend. ,,Dat gaat nog wel enige tijd duren", schat een woordvoerder van de gemeente in. Dat bevestigt Van Bommel. ,,Ik denk dat reparatiewerkzaamheden twee maanden in beslag nemen", zegt hij. 

  1. 
Met een knipoog, maar basketbalclub Heroes gaat afhaken sponsors niet accepteren
    PREMIUM

    Met een knipoog, maar basketbal­club Heroes gaat afhaken sponsors niet accepteren

    DEN BOSCH - Leuk, een basketbalwedstrijd kijken én netwerken. Minder leuk: bedrijven hebben er door corona geen geld meer voor. En dat ‘accepteert’ basketbalclub Heroes niet. ,,We geven de bedrijven tóch twee stoelen en ze bepalen zelf wat ze die stoelen waard vinden.’’ Bovendien geeft de club van Bob van Oosterhout 250 seizoenkaarten weg aan kinderen uit gezinnen die door corona getroffen zijn.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch