Volledig scherm
PREMIUM
Mieke van Schaijk met Guillaume Bijl in haar nieuwe galerie. © Roel van der Aa

Guillaume Bijl gedroomde eerste exposant bij Mieke van Schaijk

DEN BOSCH - Mieke van Schaijk opent in het Gasthuiskwartier in Den Bosch een nieuwe galerie. Niemand minder dan de roemruchte Belgische kunstenaar Guillaume Bijl is er haar eerste exposant.

Er wordt nog keihard gewerkt in Het Blauwe Paviljoen, de nieuwe galerie van Mieke van Schaijk in het Gasthuiskwartier in Den Bosch. Binnenkomen kan alleen nog door via het raam naar binnen te klauteren. Maar de installatie van de Belgische kunstenaar Guillaume Bijl (1946) is al wel gereed. Van Schaijk trekt een zwart doek opzij waardoor een tweede ruimte in de galerie betreedbaar is. Daar heeft Bijl een grote installatie geplaatst. Blikvanger is een enorme meeuw in brons die op een paar palen rust. Eromheen zijn beelden gemodelleerd van zeeleeuwen en van een zeemeermin, de laatste gesampeld uit een werk van de surrealist René Magritte. In de verduisterde ruimte zijn verderop twee beelden te ontwaren die zich ophouden in een soort parklandschap met kunstgras en fake paddenstoelen. Het is een werk uit de reeks van zogenaamde Sorry-werken van de Belgische kunstenaar. Een sorry van de kunstenaar die zich zo verontschuldigt voor het feit dat hij geen realistische afbeeldingen maakt maar elementen toevoegt die een surrealistische draai geven aan het tafereel.

 1. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 2. Irritatie bij Werkwarenhuis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’
  PREMIUM

  Irritatie bij Werkwaren­huis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’

  Wo 16 okt. De plannen voor een nieuw te bouwen Kaaihal wekken veel irritatie op bij de uitbaters van het naastgelegen Werkwarenhuis op de Tramkade. In een ingezonden brief aan de gemeenteraad geven de initiatiefnemers van het Werkwarenhuis en Social Label dat met dat de komst van een nieuwe hal ‘de inkomsten van het Werkwarenhuis grotendeels wegvallen’. ,,Met alle gevolgen van dien.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch