Hakenkruis als kunstprotest bij publieksopening nazi-expositie

VideoDEN BOSCH - Een hakenkruis als rode loper. Dat heeft de Bossche kunstenaar Ralph Posset vanochtend aangebracht op straat voor de entree van Design Museum Den Bosch. Daar opende de omstreden tentoonstelling Design van het Derde Rijk voor het publiek. Posset vindt musea te elitair; hij noemt zichzelf de enige echte Volkskunstenaar van Nederland. Het hakenkruis werd echter snel weer verwijderd door het museum. 

Zelfbenoemd Volkskunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch brengt met een assistent een hakenkruis aan als rode loper voor de bezoekers van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk bij Design Museum Den Bosch.
Volledig scherm
Zelfbenoemd Volkskunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch brengt met een assistent een hakenkruis aan als rode loper voor de bezoekers van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk bij Design Museum Den Bosch. © Johan van Grinsven/BD

Hij wil de expositie met zijn actie naar buiten brengen, naar het grote publiek. Ook wil hij de rauwheid van het nazisme verbeelden met het hakenkruis. Zijn actie trok belangstelling van enkele buurtbewoners en van een Brabantse en Duitse televisieploeg.

Het hakenkruis van Posset raakt bijna de muur rond de voormalige synagoge tegenover het Design Museum waaraan de plaquettes hangen waarop de namen staan van de bijna driehonderd Bossche Joden die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. De actie van Posset riep zowel instemming als weerstand op bij omstanders.

Het museum gunde Posset zijn moment in het spotlicht. Volgens directeur Timo de Rijk wordt het hakenkruis later vandaag weer weggehaald. Posset had dat verwacht. ,,Wel laf, want ik breng de kunst juist naar de mensen toe.” De Rijk stelt dat je nazisymbolen alleen in de openbare ruimte mag tonen als je er uitdrukkelijk bij aangeeft dat je tegen dit regime bent. Het hakenkruis is weggehaald toen Posset vertrokken was bij het museum. Woordvoerster Maan Leo: ,,Zolang hij erbij stond was het duidelijk dat het zijn werk was. Nadat hij was vertrokken, zouden mensen kunnen denken dat het hakenkruis bij de expositie hoorde, door ons was aangebracht. Dat misverstand wilden we vermijden en daarom hebben we het weggehaald.”

Tekst loopt verder onder foto

Na twee uur is het hakenkruis weggehaald door medewerkers van het museum, omdat kunstenaar Ralph Posset vertrokken was.
Volledig scherm
Na twee uur is het hakenkruis weggehaald door medewerkers van het museum, omdat kunstenaar Ralph Posset vertrokken was. © Johan van Grinsven

Naar huis gestuurd

Overigens werden tientallen mensen die de expositie over de vormgeving van de nazi's wilden bezoeken, in de entreehal al weer naar huis gestuurd. De tentoonstelling kan alleen bezocht worden als tevoren via internet een kaartje en begintijd is gereserveerd. Zo wil het museum de bezoekersstroom in de hand houden. En ook kan het op die manier beter controleren wat er in de expositiezaal gebeurt. Daar geldt namelijk een fotoverbod. Dit onder meer om te voorkomen dat mensen selfies gaan nemen bij de symbolen van de nazi's en het Derde Rijk. Zo hangen er onder meer portretten van Hitler, vlaggen met hakenkruizen en andere uitingen van het naziregime. 

Twee demonstraties

Er waren voor vandaag twee demonstraties aangekondigd in Den Bosch. Eentje van de Communistische Jongerenbeweging Nederland. Die is tegen de expositie onder meer omdat die het nazisme zou verheerlijken. Die betoging werd op het Kerkplein gehouden en trok zo'n dozijn betogers. Zij deelden pamfletten uit aan het winkelende publiek. Dat protest verliep zonder enig rumoer. 

De andere stond bij het Stadskantoor aan de Wolvenhoek gepland. Daar mocht Project Vrijheid van Meningsuiting demonstreren van de gemeente. Die is erop tegen dat de CJB niet bij het museum mocht protesteren. Maar daar is niemand komen opdagen, zo bleek bij diverse bezoeken aan die locatie.   

Mike Hamers (midden) vertelt namens de Communistische Jongerenbeweging van Nederland waarom die tegen de expositie Design van het Derde Rijk in Design Musem Den Bosch zijn. CJB demonstreerde met een dozijn mensen op het Kerkplein in Den Bosch en deelde pamfletten uit aan passanten. Hun actie tegen de expositie gaat de komende tijd gewoon door.
Volledig scherm
Mike Hamers (midden) vertelt namens de Communistische Jongerenbeweging van Nederland waarom die tegen de expositie Design van het Derde Rijk in Design Musem Den Bosch zijn. CJB demonstreerde met een dozijn mensen op het Kerkplein in Den Bosch en deelde pamfletten uit aan passanten. Hun actie tegen de expositie gaat de komende tijd gewoon door. © Johan van Grinsven/BD
Provocerende rode loper bij het Design Museum Den Bosch
Volledig scherm
Provocerende rode loper bij het Design Museum Den Bosch © Johan van Grinsven/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch