Volledig scherm
Jan Hamming. © copyright Marc Bolsius

Hamming wijst Den Bosch af, Mikkers is tweede keus

DEN BOSCH - Burgemeester Jan Hamming van Heusden heeft maandagmiddag op het allerlaatste moment zijn kandidatuur voor Den Bosch ingetrokken om burgemeester in Zaanstad te worden. Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven schoof daardoor op van plek twee naar de eerste plek op de lijst van de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester van Den Bosch zocht. Dat is door verschillende betrouwbare bronnen aan het Brabants Dagblad bevestigd.

De vertrouwenscommissie kreeg maandagmiddag vanuit het provinciehuis te horen dat Hamming zich om persoonlijke redenen had teruggetrokken als kandidaat voor Den Bosch. Terwijl de gemeenteraad van Den Bosch zich vervolgens in allerijl boog over de nummer twee, Jack Mikkers, verscheen het persbericht dat Hamming burgemeester van Zaanstad wordt. Hamming wist niet dat hij de gedroomde kandidaat voor Den Bosch was.

De gemeenteraad van Den Bosch weet helemaal niets van de ontwikkelingen met Hamming omdat de vertrouwenscommissie (de elf fractievoorzitters in de raad) geheimhoudingsplicht heeft. Tweede keus Mikkers werd door de vertrouwenscommissie gepresenteerd als de beoogd burgemeester. De burgervader van Veldhoven kreeg rond negen uur maandagavond te horen dat hij zou worden voorgedragen als opvolger van Ton Rombouts.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk verklaarde in april bij het ontvangen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester: ,,Nummer twee is niet een soort reservekandidaat, het moet op zijn minst een gelijk benoembare kandidaat zijn.”

In het Brabants Dagblad van woensdag een onthullende reconstructie van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Den Bosch. Inclusief de namen van tegenstrevers van Jack Mikkers en Jan Hamming.

  1. Supportersbus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie

    DEN BOSCH/BREDA - ‘Een kansloze actie van de politie’ noemt de supportersclub van FC Den Bosch de fouillering van tientallen supporters vrijdagavond in het cellencomplex in Breda. Na een tip had de politie sterke vermoedens dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken’ tijdens de wedstrijd. Een volle supportersbus op weg naar NAC Breda werd naar het politiebureau geleid, maar daar bleek dat niemand iets op zak had.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch