Volledig scherm
Hoofdpodium van het Phoenix festival in 2018 in Oss met daarvoor de Party Polyp © BD / Peter van Huijkelom

Hardcorefestival Phoenix moet in Nuland zachter

UPDATEDEN BOSCH/NULAND - De volumeknop van de tweede editie van hardcorefestival Phoenix zaterdag in Nuland, moet lager dan een jaar eerder in Oss. 

De voorbereidingen voor het  Phoenix  The Hardest Outdoor Festival op de weilanden pal langs de A59 in Nuland zijn in volle gang. Zaterdag is hier de tweede editie van het hardcorefestival, waar maximaal 12.000 bezoekers terecht kunnen.  Het werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Oss, op bedrijventerrein Vorstengrafdonk. Voor de bezoeker was het festival geslaagd, voor omwonenden minder: er waren ruim honderd klachten over geluidsoverlast

Of dat een van de redenen is dat de organisatie uitwijkt naar de weilanden langs Rekken in Nuland, is niet duidelijk. Ze  wenst  geen enkele vraag van de pers over de editie 2019 te beantwoorden. 

Grond verkocht

Maar Phoenix kon sowieso niet meer terecht op Vorstengrafdonk omdat hier steeds meer grond is verkocht voor bedrijfsvestigingen. Woordvoerder Marinus van Dorst van het bedrijventerrein waarschuwde daar vorig jaar zomer al voor. En bevestigt dat hij Phoenix en andere festivals nee heeft moeten verkopen.

En dus verrijst Phoenix nu op de weilanden langs Rekken, waar in het verleden al festivals zijn georganiseerd. Maar de organisatie heeft nu te maken met de regels en uitgangspunten van de gemeente Den Bosch. En wat blijkt: Den Bosch is veel strenger met de geluidsnormen dan de gemeente Oss. In de Osse vergunning van vorig jaar was de gemiddelde geluidsgrens getrokken bij 75 dB(A). Den Bosch hanteert een grens van 70 dB(A). Overigens hanteert Den Bosch in de vergunning nog wel een aparte geluidsgrens voor de stereotype basgeluiden van hardcore: die is vastgelegd 85 BdB(C).

Vier areas 

Het Phoenix Festival 2019 heet officieel Rebels of the Road. De organisatie heeft vier podia (areas) waar de gecontracteerde acts zich  presenteren. Er zijn in totaal 52 acts, op elk podium dertien stuks, twaalf uur lang. Het festival duurt zaterdag van 12.00 uur tot middernacht. Er zijn ook enkele kermisattracties op het terrein.

De organisatie meldde woensdagnamiddag op de eigen facebookpagina dat kaarten in de voorverkoop waren uitverkocht. Hoeveel bezoekers er maximaal terecht kunnen valt uit de monden van de organisatoren echter niet te vernemen. In de vergunningaanvraag bij de gemeente wordt gesproken over maximaal 12.000 bezoekers.

Een deel daarvan komt met  busvervoer uit alle hoeken van het land naar Nuland. Wie de trein kiest kan met een speciale lijndienst van bussen vanaf centraal station Den Bosch naar het festivalterrein.

Drugs in het verkeer

Team Alert is op het festival in Nuland om jonge festivalbezoekers voorlichting te geven over de risico’s van alcohol en drugs in het verkeer. Zij waarschuwen voor de ‘witte waas’: de wazige gemoedstoestand waarin je verkeert als je drugs hebt gebruikt. Medewerkers van TeamAlert moedigen jongeren tussen de 18 en 24 jaar aan om op een veilige manier naar huis te gaan.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch