Volledig scherm
Huub Dormans van Ondernemerslift+ (links) reikt de cheque uit aan Rikkert Koppes (rechts) © Peter De Bruijn

Helmonds bedrijf wint eerste ‘Dutch Masters Innovation Award’ in Den Bosch

DEN BOSCH/HELMOND - Het Brabantse bedrijf ‘Camarillo’ heeft vanmiddag bij Indoor Brabant in Den Bosch de eerste Dutch Masters Innovation Award gewonnen. Het bedrijf uit Helmond wil met extra informatie meer ‘het verhaal’ bij toeschouwers brengen in de paardensport. “Als je op een beeldscherm naar wielrennen, schaatsen of de Formule 1 kijkt, komt er allerlei informatie voorbij tot aan de oliedruk toe bij wijze van spreken. Die extra data zie je in de paardensport veel minder”, aldus Rikkert Koppes van Camarillo (een volledig wit paard red.).

Het bedrijf ontwikkelde de ‘Camarillo Oko’. Dat is een sensor met analyse software in een hindernis die gegevens van ruiter en paard verzamelt zoals de afstand en hoogte bij een hindernis, bochtenwerk en de snelheid. “Je kunt straks zien waar ruiter en paard precies de winst pakt. Je kunt vergelijken”, aldus Koppes. “Waar maakt de combinatie nou echt het verschil tussen winst en verlies?”

In de zomer

De Camarillo Oko won vijfduizend euro. Koppes: “Het voelt fantastisch. Nooit kunnen bedenken dat we met de eerste prijs weg zouden gaan. “We gebruiken het geld voor de opstart van onze campagne. We verwachten in de zomer te beginnen met het aanbieden van onze diensten aan concoursen.”

Er waren in de finale drie kandidaten voor de Innovatie Award. Naast de Camarillo Oko waren dat de MM Foramen Free Neusriem van Marcel Michielsen uit Chaam en de Q4HorseProfile; een online tool die inzicht geeft in het gedrag en de voorkeuren van je paard van Esther Huisman uit Aalsmeer.

Volledig scherm
Paardentandarts Marcel Michielsen uit Chaam hield een pitch over een speciale neusriem voor paarden © Peter De Bruijn
 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch
  PREMIUM

  Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

  DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch