Volledig scherm
Jan Timmers (vooraan) en Peter de Kubber. © Jan Zandee

Help, het wordt grijzer en grijzer op de golfbaan

DEN BOSCH - De toenemende vergrijzing in de golfsport ligt onder een vergrootglas. Golfclubs doen er alles aan om jongeren te trekken. ‘Laat de hockeyers hier maar golfen tegen een gereduceerd tarief?’

Quote

Ook bij ons ligt de gemiddelde leeftijd boven de zestig

Jan Timmers, Voorzitter Stichting Golfclub Rosmalen

Ze vragen aandacht via middelbare scholen, organiseren clinics voor jongeren en bieden voor de jeugd lidmaatschappen tegen gereduceerde tarieven aan. Golfverenigingen in de regio van Den Bosch doen er alles aan om jonge mensen naar hun golfbaan te lokken. Eenvoudig is dat niet. De gemiddelde leeftijd van de leden wordt alsmaar hoger, merken ze bij de verschillende clubs.

Daarmee volgen de verenigingen de landelijke trend: in de periode van 2013 tot 2018 is de vergrijzing in de golfsport flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners. Mensen vanaf 50 jaar vertegenwoordigen bijna tweederde van alle golfers en het aandeel 71-plussers is zelfs verdubbeld. De groep onder de 50 jaar is fors afgenomen. De golfsport zal volgens het onderzoek verder vergrijzen, als de jonge doelgroep niet toeneemt.

Tijdrovend

,,Ook bij ons ligt de gemiddelde leeftijd boven de zestig’’, zegt voorzitter Jan Timmers van Stichting Golfclub Rosmalen. Volgens hem kiezen jongeren niet snel voor golf omdat het naast een dure ook een tijdrovende bezigheid is. ,,Op een 18 holes baan ben je al gauw vier uur bezig.’’ Die lange banen beginnen uit de gratie te raken, weet Timmers. In plaats daarvan leggen verenigingen 9 holes banen aan, die je binnen anderhalf uur afgelegd kunt hebben. Zo ook in Rosmalen. De golfbaan hoopt over ruim een jaar de nieuwe baan klaar te hebben.

Kinderen op bezoek

Volledig scherm
De heren met jonge aanwas op de golfbaan in Rosmalen. © Jan Zandee

Van het aantal leden bij de verenigingen in de regio Den Bosch is maar een klein percentage jeugd. Rosmalen telt 550 leden van wie er 35 jeugdleden zijn. Vergelijkbare cijfers zijn er bij De Pettelaar in Den Bosch. Van de 400 leden zijn er 30 kinderen die elke zondagochtend les krijgen. Zij mogen gratis gebruikmaken van de faciliteiten en betalen alleen voor de lessen. En bij golfclub Vught zijn de cijfers niet veel rooskleuriger. Van de 470 leden vallen er 18 onder de noemer ‘jeugd’.

Dat zijn voornamelijk kinderen van ouders die lid zijn, ziet voorzitter Dick van den Heuvel van golfclub Vught. De vereniging speelde erop in door familie-abonnementen aan te bieden. Ouders die lid zijn en hun kinderen of kleinkinderen aanmelden, hoeven alleen 54 euro voor het eerste kind te betalen. De rest van de kinderen mag gratis kennismaken met de sport. Ook geven twee geoefende golfers twee keer per maand een gratis clinic aan kinderen.

Investering

Iets verderop bij De Pettelaar krijgt Jan Bart de Jongh als exploitant van de golfbaan regelmatig middelbare scholieren op bezoek die een clinic komen volgen. Hij weet dat het een investering is voor de lange termijn. Na hun middelbare schooltijd vliegen de scholieren uit om te gaan studeren. Tijd en geld om te golfen is er dan niet. ,,Maar het is goed als zij al een keer in aanraking zijn gekomen met de sport.''

Hapje en drankje

Voor de kortere termijn richt hij zich op de eind dertigers en begin veertigers, een doelgroep die gemakkelijker te vangen is dan de jeugd. Ook voor hen heeft hij een introductiepakket waardoor zij op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de sport. Bovendien zorgt hij rondom wedstrijden voor een ‘horecaconcept’. De Jongh: ,,Het gaat niet alleen om de wedstrijd. Het hapje en een drankje daarna zijn net zo belangrijk.’’ Van den Heuvel van Golfclub Vught benadrukt dat de golf-federatie al maatregelen heeft genomen om de sport aantrekkelijker te maken: de holes afwerken kan tegenwoordig sneller dan voorheen. Toen moest je per se met dezelfde bal spelen. Als die kwijt was kon je die gaan zoeken. Tegenwoordig is het toegestaan een nieuwe bal te pakken.

Samenwerken

De golfvereniging in Rosmalen zoekt contact met andere sportverenigingen om jongeren met golf in aanraking te laten komen. Peter de Kubber wil als voorzitter van de vereniging de samenwerken met de hockeyvereniging in Rosmalen gaan intensiveren. ,,De hockeyers zouden in de zomer bij ons kunnen komen golfen tegen een gereduceerd tarief'', zegt De Kubber. ,,Je moet inventief blijven. De jeugdleden komen niet vanzelf aanwaaien.''

In samenwerking met indebuurt Den Bosch