Volledig scherm
Dode vogels bij de toren van Van Lanschot © Twitter

Het mysterie van de dode vogels onder de toren van Van Lanschot: ‘Vermoedelijk een roofvogel’

Di 3 dec. Een groot mysterie achter het station: dode vogels, of delen van dode vogels, liggen dagelijks rondom de toren van Van Lanschot. Is het de toren zelf, of gewoon ‘de natuur’ die de vogels doodt?

Door Bart Gotink

Ze was misschien niet de allereerste die het opviel, maar Isabelle van Esch twitterde maandag wel een reeks niet zo frisse foto’s. Twee witte vleugels, zonder romp,  een romp met vleugels, maar wel zonder kop of een behoorlijk complete, maar wel levenloze vogel. Dagelijks loopt Van Esch langs het gebouw als ze naar de kunstacademie gaat, en het aantal dode vogels valt haar daarbij steeds meer op. De grote vraag: waar komen al die dode vogels vandaan die momenteel bijna dagelijks rondom de Van Lanschottoren liggen?

Is het de toren zelf, waar de vogels zich op stukvliegen? Of is er bijvoorbeeld een slechtvalk of sperwer actief, zoals andere Twitteraars opperen?

Van Lanschot zelf laat via Twitter in elk geval weten dat het ook voor de bank een mysterie is. ,,Ik hoop dat we iets kunnen betekenen.” Dat lijkt moeilijk te worden: een woordvoerder laat een dag later (en met wat navraag in bedrijf) weten voorlopig uit te gaan van een roofvogel die rondom de toren actief is en met enige regelmaat een kleinere vogel grijpt. 

Om helemaal uitsluitsel te krijgen, staat de vraag ook nog uit bij de Vogelbescherming. Student van de kunstacademie Van Esch is komende tijd van plan het aantal dode vogels te fotograferen en bij te houden.  ,,Uiteindelijk wil ik wel een werk (tekenen, schilderen) maken, of iets hierop inspireren.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch