Volledig scherm
PREMIUM
Een tussenstop van een 'witte bus' in Denemarken in 1945. De bus is op weg naar Zweden. © Vereniging Nederland-Noorwegen

Het onbekende verhaal van de witte bussen tijdens Tweede Wereldoorlog

ROSMALEN - 'Linksaf betekende de vrijheid, rechtsaf dat we opnieuw opgesloten zouden worden. We gingen ... linksaf! Plotseling klonk het bevel: Terug! Tegenstribbelend werd dit bevel uitgevoerd. Gelukkig waren we nog steeds buiten de poort. Eindelijk, daar kwamen de grote witte bussen. Een enorm gejuich barstte los.' Een citaat van een gevangene uit het boek 'Met witte bussen naar de vrijheid' waar schrijver Arie Wolfert zondag over vertelt in Rosmalen.

,,Ik had zijn naam, geboortedatum en gevangenennummer", aldus Arie Wolfert uit Vlijmen. ,,Niemand wist wat de Noor Sven Oftedal die maanden in 1945 in Kamp Vught had gedaan. Hij bleek arts en politicus te zijn. Werd gedwongen in het ziekenhuis in het SS-kamp te werken. In september 1944 werd Vught ontruimd. Toen is Oftedal naar Sachsenhausen getransporteerd. Later werd hij met een van de witte bussen naar kamp Neuengamme gebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch