Remco Beekman van Brabantsche Worstenbroodjes
Volledig scherm
Remco Beekman van Brabantsche Worstenbroodjes © Brabantsche Worstenbroodjes

Het worstenbroodje is er nu ook in vegan-variant: ‘Het moet zoveel mogelijk op echt worstenbroike lijken’

Ma 11 ma. Al twee jaar is Remco Beekman ermee bezig, maar nu heeft hij - naar eigen zeggen - het juiste recept gevonden. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees presenteert de Bossche bakker het eerste vegan-worstenbroodje ter wereld. ,,Het moet zoveel mogelijk op een echt worstenbroike lijken", aldus Beekman.

Door Bart Gotink

Ok, de eerlijkheid gebiedt wel direct te zeggen dat er al vegetarische worstenbroodjes bestaan, onder meer bij Ekoplaza. ,,Maar dat zijn broodjes met een groente-achtige vulling", aldus Beekman. ,,Niets mis mee, maar daarmee krijg je nooit het echte vleesgevoel.” Niet dat de bakker van het bedrijf Brabantsche Worstenbroodjes het niet heeft geprobeerd. ,,We zijn ook met bijvoorbeeld bonen bezig geweest. Maar zo'n gepureerde massa is het toch niet.”

De vegan-worstenbroodjes gaan de oven in
Volledig scherm
De vegan-worstenbroodjes gaan de oven in © Brabantsche Worstenbroodjes

Na twee jaar proberen en testen heeft de worstenbroodjesbakker, met vestigingen in Den Bosch en Vught, nu een broodje gemaakt van tarwe-gluten en tarwe-eiwitten. ,,Het is qua uiterlijk in elk geval identiek, je kan het verschil niet zien. En bij testen vroegen mensen zich ook af of er geen fout was gemaakt, en ze wel echt een vegetarisch broodje hadden”, zo stelt Beekman.

Beekman en zijn collega's hebben in elk geval alleen voor maandag al 3500 stuks gebakken, deels ook voor promotie op een vakbeurs. ,,Het broodje is niet alleen voor deze week zonder vlees, maar moet in het assortiment blijven. We willen voor alle diëten een worstenbroodje aanbieden". Het broodje kost 1,55 euro, waarmee die wel 20 cent duurder is dan het standaard broodje. Naast de winkels is het vegan-worstenbroodje ook te bestellen bij Picnic.

  1. Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de ondernemers die het moeilijk hebben’
    PREMIUM

    Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de onderne­mers die het moeilijk hebben’

    DEN BOSCH - Horeca-ondernemers uit de directe omgeving van de Sint-Jan mogen de Sint-Janstuin aan de kant van Hinthamerstraat inrichten als terras. ,,Het is bijzonder om deze tuin te mogen gebruiken. Daarom zijn er ook regels vastgesteld voor gebruik. Er wordt gewerkt met reserveringen, de tuin sluit om 23.00 uur en de locatie en haar omgeving worden geëerbiedigd’’, aldus plebaan Vincent Blom.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch