Marc den Heijer is (verpleegkundig) zorg- en behandelinrichtingswerker (ZBIW’er) op de PPC-afdeling (Penitentiair Psychiatrisch Centrum) van de PI Vught.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc den Heijer is (verpleegkundig) zorg- en behandelinrichtingswerker (ZBIW’er) op de PPC-afdeling (Penitentiair Psychiatrisch Centrum) van de PI Vught. © Jarno Kraayvanger

Hoe leg je uit dat papa met een blauw oog thuiskomt van zijn werk?

VUGHT - Ze denken dat er beestjes op hun armen zitten, proberen shampoo te drinken, horen stemmen,  worden ineens agressief of willen de hele dag Disneyfilms kijken. Andere gedetineerden proberen zichzelf te verwonden of van het leven te beroven. Je kunt het zo gek niet bedenken of gevangenismedewerker Marc den Heijer maakte het mee in de PI Vught. 

Marc den Heijer werkt met de meest gestoorde criminelen van het land. Dat gaat meestal goed maar óók een enkele keer goed fout. De medewerker van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Vught spreekt ‘helaas’ uit eigen ervaring. Ruim drie maanden geleden kreeg hij uit het niets een fikse dreun van een gedetineerde. Tegen zijn hoofd. Hij hield er een blauw oog, wazig zicht en een lichte hersenschudding aan over en was een paar dagen uit de running. Enkele weken ervoor werd een vrouwelijke collega van hem aangevallen met een schilmesje. Dat leidde tot een oppervlakkige verwonding in haar hals. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch