Volledig scherm
Hoe voorkom je dat criminelen doordringen op de kandidatenlijst voor de verkiezingen? © Menno boer

Hoe voorkom je dat criminelen infiltreren in de politiek?

DEN BOSCH - Hoe voorkom je dat criminelen infiltreren in de gemeentepolitiek? Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 voor de boeg is het een brandende vraag voor veel politieke partijen. Niet in de laatste plaats in Brabant, waar de zorgen over de verwevenheid van onder- en bovenwereld groot zijn. 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Avans Hogeschool starten een expertteam om gemeenten te helpen bij het weren van criminelen uit de lokale politiek. Gemeenten en politieke partijen kunnen de experts om advies vragen, ook aan de hand van concrete gevallen. 

Politiek worstelt

,,Burgemeesters hebben soms een slecht gevoel bij bepaalde kandidaten voor de komende raadsverkiezingen, maar hebben weinig instrumenten om in te grijpen in het proces van gekozen volksvertegenwoordigers. Ook politieke partijen worstelen met de vraag hoe zij ongewenste kandidaten kunnen weren", zegt Emile Kolthoff, sinds juni  lector Ondermijning aan Avans Hogeschool.  

Volledig scherm
Emile Kolthoff © Geert Nijland

Ook Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), kreeg de laatste maanden regelmatig de vraag voorgelegd hoe te voorkomen valt dat criminelen de lokale politiek voor hun karretje kunnen spannen. Avans en het CCV willen de komende jaren de samenwerking uitbouwen. 

  1. Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

    Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

    HAAREN - Het leek zo'n goed idee vorig jaar: Midden-BrabantGlas wilde de vers-gedichte sleuven van het glasvezelproject in Haaren gebruiken als zaaibed voor bloemen en kruiden waar bijen en andere insecten dol op zijn. Op twee zaterdagen in het voorjaar van 2018 gingen tientallen vrijwilligers op pad om over 10 kilometer de grond op de sleuven vlak te harken en in te zaaien met een mengsel van bloemzaden. Maar vervolgens viel er maandenlang geen spatje regen en kwamen er dus geen bloemen op.
  2. Restauratie huis Jeroen Bosch kost meer dan miljoen, precies prijskaartje pas duidelijk na onderzoek à 130.000 euro

    Meer dan een miljoen nodig voor restaura­tie huis Jeroen Bosch; onderzoek naar exact prijskaart­je is al 130.000 euro

    DEN BOSCH - Natuurlijk gaat de restauratie van het Jeroen Boschpand De Kleine Winst op de Bossche Markt meer geld kosten dan gedacht. Die waarschuwing gaf wethouder Mike van der Geld al vast aan de politiek. Hoeveel meer dan de in 2017 geschatte één miljoen euro is (nog) niet te zeggen. Daar is weer de 130.000 euro voor nodig die de gemeenteraad beschikbaar moet stellen voor een onderzoek naar de bouwhistorische restauratie.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch