Volledig scherm
Hoe voorkom je dat criminelen doordringen op de kandidatenlijst voor de verkiezingen? © Menno boer

Hoe voorkom je dat criminelen infiltreren in de politiek?

DEN BOSCH - Hoe voorkom je dat criminelen infiltreren in de gemeentepolitiek? Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 voor de boeg is het een brandende vraag voor veel politieke partijen. Niet in de laatste plaats in Brabant, waar de zorgen over de verwevenheid van onder- en bovenwereld groot zijn. 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Avans Hogeschool starten een expertteam om gemeenten te helpen bij het weren van criminelen uit de lokale politiek. Gemeenten en politieke partijen kunnen de experts om advies vragen, ook aan de hand van concrete gevallen. 

Politiek worstelt

,,Burgemeesters hebben soms een slecht gevoel bij bepaalde kandidaten voor de komende raadsverkiezingen, maar hebben weinig instrumenten om in te grijpen in het proces van gekozen volksvertegenwoordigers. Ook politieke partijen worstelen met de vraag hoe zij ongewenste kandidaten kunnen weren", zegt Emile Kolthoff, sinds juni  lector Ondermijning aan Avans Hogeschool.  

Volledig scherm
Emile Kolthoff © Geert Nijland

Ook Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), kreeg de laatste maanden regelmatig de vraag voorgelegd hoe te voorkomen valt dat criminelen de lokale politiek voor hun karretje kunnen spannen. Avans en het CCV willen de komende jaren de samenwerking uitbouwen. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch